Yhteiskunnan tulee tukea taiteen tekemistä, sanoivat kaikki tiistaiseen taidevaalipaneeliin osallistuneet kansanedustajaehdokkaat.
Rööperin Taidesalongin järjestämässä keskustelussa puitiin, tulisiko taidetta tukea ja miten.
Kaikki kahdeksan keskustelijaa olivat yhtä mieltä siitä, että yhteiskunnan tulee rahoittaa taidetta. Suurin osa lisäisi ainakin apurahojen määrää.
Muun muassa SDP:n Osku Pajamäen mukaan Suomen apurahajärjestelmä on kestämättömän matalalla tasolla muihin Pohjoismaihin nähden. Vain 7 prosenttia taiteilijoista on apurahan piirissä.
– Kyse on erittäin pienestä luvusta. Suomessa on erittäin vaikea elää taiteilijana markkinahintaisesti. Taiteilijoille tulisi tarjota ennen kaikkea työtilaisuuksia. He voivat osallistua moniin suunnitteluprosesseihin, Pajamäki sanoi.
Vasemmistoliiton ehdokas Aino Halonen tuplaisi määrärahat. Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon mielestä sen sijaan perusturvan järjestäminen on ensisijaista.
– Valtion pitää tukea kaikkia työntekijäryhmiä. Taiteilijat ovat olleet väliinputoajaryhmä. On hyväksyttävä erilaisia työn tekemisen tapoja.
Perussuomalaisten Kristina Ljungqvist peräänkuulutti taiteilijoille myös markkinointivetoapua.
– Kyllä perussuomalaisten kulttuuriohjelmaa lukiessa meni pullakahvit väärään kurkkuun, hän totesi.
Tukea taiteilijoille
Ehdokkaat kohdentaisivat tukea sekä laitoksille että taiteilijoille itselleen. Tällä hetkellä kaksi kolmasosaa tuesta jaetaan laitoksille.
– Ilman taiteen tekijöitä ei ole taidetta. Siksi vapaan taiteen rahoitusta on roimasti lisättävä. Köyhyysrajalla eläviä taiteilijoita on enemmän kuin muissa Pohjoismaissa, Alanko-Kahiluoto huomautti.
Kiistelyä aiheutti kokoomuksen Sanna Perkiön heitto siitä, että taiteen hankkiminen pitäisi saada kotitalousvähennyksen piiriin. Sekä keskustan ja kristillisdemokraattien ehdokkaat kannattivat ajatusta.
– Olisi arvokasta, että laaja yleisö alkaisi hankkia taidetta kotiinsa, Eeva Kärkkäinen (kesk.)perusteli.
SDP:n Pajamäeltä ja Vasemmistoliiton Haloselta idea sai täystyrmäyksen.
– Kyse olisi varakkaiden hankinnoista. Pienituloisille verovähennykset eivät merkitsisi tuon taivaallista, Halonen kommentoi.
Onko taide liian kallista?
Panelistit pohtivat myös, onko tuhat euroa maksava taulu kallis. Kristillisdemokraattien Petteri Hiienkosken mielestä hinta on aivan liian kova.
– Sen sijaan yrityksille ja yhteisöille hinta on halpa, hän sanoi.
Outi Alanko-Kahiluoto muistutti, että taide on hidasta työtä. Taiteilijan tuntipalkkaa voi olla hankala mitata.
– Ihmiset, jotka eivät osta taidetta, eivät ostaisi sitä 500 euroa halvemmallakaan. Halvemmalla myyminen ei ratkaisisi ongelmaa, sanoi puolestaan Pajamäki.
Yhtä mieltä oltiin siitä, että taiteilijan kuuluisi saada olla työttömyyspäivärahalla ja tehdä taidetta samaan aikaan.
– Taiteilija tekee työtä joka tapauksessa, sai siitä rahaa tai ei, Pajamäki huomautti.