Terveydentilaa mitataan Helsingin kaupungin Tietokeskuksen tutkimuksessa sairastavuusindeksillä, jonka osatekijöitä ovat työkyvyttömyys, kuolleisuus ja pitkäaikaissairastavuus.
Yli puolet helsinkiläisistä asuu alueilla, joilla sairastavuus on keskiarvoa vähäisempää, ja heistä joka neljäs asuu alueilla, joilla sairastavuus on huomattavasti keskiarvoa vähäisempää.
Vajaat 70 000 helsinkiläistä asuu alueilla, joilla sairastettiin enemmän kuin koko maassa keskimäärin.
Työttömyys nostaa sairastavuusluvut
Erot kaupunginosien asukkaiden sosioekonomisessa asemassa selittävät vaihtelut sairastavuudessa. Korkeakoulutuksella, tuloilla ja työttömyysasteella on yhteys väestön terveydentilaan. Alhaisemman sairastavuuden kaupunginosissa asuvilla on keskimääräistä suuremmat tulot. Tämän lisäksi he ovat korkeammin koulutettuja ja he ovat työttöminä harvemmin kuin helsinkiläiset keskimäärin.
Tällaisia kaupunginosia ovat eteläisen, läntisen ja pohjoisen suurpiirien kaupunginosat, kuten muun muassa Ullanlinna, Lauttasaari, Munkkiniemi, Haaga ja Länsi-Pakila. Niissä asuvat ovat suhteellisesti terveimpiä ja hyvätuloisempia sekä niiden työttömyysaste on suunnilleen puolet alle kaupungin keskiarvon, joka 8.4 prosenttia.
Muun muassa näissä kaupunginosissa asuvilla olivat vuonna 2008 veronalaiset keskitulot vuodessa 30 100-46 00 euroa, kun kaupungin keskiarvo oli 25 900 euroa. Joka toisella niissä asuvista yli 15-vuotiaista oli korkeakoulututkinto. Kaikista tuon iän täyttäneistä helsinkiläisistä korkeakoulututkinto on joka kolmannella.
Myös työttömyys on näissä vähäisen sairastavuuden kaupunginosissa alhaisempaa kuin Helsingissä keskimäärin.
Jakomäki kunnostautuu ikävästi
Vastaavasti korkean sairastavuuden kaupunginosissa, joita on varsinkin keskisessä (Kallio, Vallila) ja itäisessä (Myllypuro, Mellunkylä) suurpiirissä, on työttömyysaste keskimääräistä korkeampi, tulotaso keskimääräistä alhaisempi (15 800-23 200 euroa) ja koulutustaso keskimääräistä matalampi.
Korkeimmillaan työttömyysaste on eräissä kaupunginosissa lähes kaksinkertainen koko kaupungin työttömyysasteeseen verrattuna. Suurinta työttömyys on Jakomäessä, joka kunnostautuu ikävästi myös sairastavuustilastossa. Se on sen kärjessä.
Vain Oulu Helsingin edellä
Terveyserot Suomen eri alueiden välillä ovat suuria. Korkeimman sairastavuuden alueet löytyvät Pohjois-Savosta ja Kainuusta, terveimmän Ahvenanmaalta ja Uudeltamaalta. Suurimpien kaupunkien vertailussa sairastavuus on Helsinkiä vähäisempää vain Oulussa. Muissa kaupungeissa se on suurempaa. Helsinki kilpailisi ykköspaikasta Oulun kanssa, jos kuolleisuusluvut siellä eivät olisi niin korkeita kuin ovat – korkeampia kuin maassa keskimäärin.
Huomionarvoista on myös se, että sairastavuus on useissa Helsingin seudun kunnissa vähäisempää kuin Helsingissä.