Työttömyys laski tiistaina julkistetun Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan helmikuussa 8,4 prosenttiin. Työttömiä oli tämän haastattelututkimuksen perusteella 221 000 eli 21 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Kausi- ja satunnaisvaihtelusta putsattu työttömyysasteen trendi pysyi kuitenkin edelleen kahdeksassa prosentissa, missä se on ollut viimeisen puoli vuotta.
Miesten työttömyys väheni selvästi enemmän kuin naisten. Mutta etenkin 35 – 44 -vuotiaita naisia on myös poistunut kokonaan työmarkkinoilta, samoin 55 – 64 -vuotiaita naisia. Etenkin 25 – 34 -vuotiaiden mutta myös yli 55-vuotiaiden miesten määrä työmarkkinoilla sen sijaan on kasvanut viime vuoden helmikuusta.
Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa
Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuun lopussa kaikkiaan 258 900 työtöntä työnhakijaa, joista 22 200 oli henkilökohtaisesti lomautettuja. Lomautettujen määrä pieneni vuoden takaisesta kolmanneksella, muuten työttömien työnhakijoiden määrä laski kuusi prosenttia viime vuoden helmikuusta.
Työttömien työnhakijoiden määrä laski viime vuoteen verrattuna kaikkien ELY-keskusten alueella. Voimakkainta lasku oli Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, joissa Uudenmaan jälkeen on manner-Suomen alhaisimmat työttömyysprosentit. Suurinta työttömyys on Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.
Nuorten työttömien määrä on laskenut viime vuodesta, mutta sen sijaan pitkäaikaistyöttömiä oli helmikuussa jopa 15 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli vuoden työttömänä olleita oli helmikuussa 58 000, saman verran kuin tämän vaalikauden alussa.
Työkkäristä ei löydy töitä
Aktiivisten työvoimapoliittisten toimien piirissä oli kaikkiaan 112 000 ihmistä, noin 18 000 ihmistä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Valtaosa kasvusta eli 11 000 johtuu siitä, että työttömät ovat omaehtoisesti ryhtyneet opiskelemaan parantuneiden tukiehtojen varassa. Loppu koostuu lähinnä yrityksiin ja kuntiin sijoitetuista tukityöllistetyistä.
Työnsaanti työ- ja elinkeinotoimistojen kautta sen sijaan on vaikeutunut. Vielä ennen talouskriisiä työvoima- ja elinkeinotoimistoihin ilmoitetuista täyttyneistä työpaikoista kuukausittain noin 40 prosenttia täytettiin työvoimatoimiston hakijalla. Nyt työvoimatoimiston hakijat saavat näistä työpaikoista vajaat 30 prosenttia.