Neljännesprosentin vuosivauhdilla palkkatasa-arvossa ei päästä tavoitteeseen. Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka ja varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen vaativat tehoa palkkatasa-arvotyöhön huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen muodostettavassa hallituksessa.
Pekonen ja Puhakka esittävät, että tasa-arvoministerin ykköstehtävät ovat samapalkkaisuuden edistäminen ja tasa-arvoa lisäävän perhevapaajärjestelmän toteuttaminen.
Etanan vauhtia
– Naisten ja miesten palkkaerojen kaventaminen on edennyt etanan vauhtia, Puhakka ja Pekonen totesivat sunnuntaina, tasa-arvon päivänä, yhteisessä tiedotteessaan ja arvioivat, että niin hallitus, työmarkkinajärjestöt kuin työpaikat ovat epäonnistuneet viime vuosien aikana samapalkkaisuuden edistämisessä.
– Hallitusneuvotteluissa on sovittava tasa-arvoministerille raskas salkku niin, että tasa-arvoasioiden asemaa vahvistetaan hallituksessa. Tasa-arvon hidas eteneminen kertoo sen, että asioiden hoitaminen muiden ministeritöiden sivussa ei riitä, he toteavat.
Samapalkkaisuusohjelma käynnistettiin viisi vuotta sitten ja sen tavoitteena on pienentää miesten ja naisten välistä palkkaeroa 20 prosentista 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen arvioi Sunnuntaisuomalaisessa viikko sitten, että palkkatasa-arvon tavoitteessa ei ole edetty.
SAK:n tuoreimman selvityksen mukaan naisen euro on noussut 81 senttiin vuonna 2009.
Järjestelyvarat naisille
Naisten ja miesten samapalkkaisuus on edennyt prosenttiyksikön verran viimeisen neljän vuoden aikana.
– Tätä vauhtia naisten ja miesten palkkaerojen kaventaminen viidellä prosenttiyksiköllä vuodesta 2006 vuoteen 2015 mennessä ei onnistu, Pekonen ja Puhakka arvioivat.
He vaativat nykyistä vahvempaa yhteistyötä seuraavalta hallitukselta ja työmarkkinajärjestöiltä palkkatasa-arvon saavuttamiseksi.
– Sukupuoli jakaa vahvasti työmarkkinoita. Yhteistyössä on edistettävä sitä, että naiset hakeutuvat entistä useammin miesvaltaisille aloille ja päinvastoin. Työmarkkinajärjestöjen vastuulla on, että kasvaneet paikalliset järjestelyvaraeurot ohjataan naisten palkkoihin.
Isällä oikeus lapsenhoitoon
Vasemmiston naiset muistuttavat myös perhevapaiden merkityksestä palkkatasa-arvon toteutumisessa. Se ei ole kuitenkaan ainoa syy kehittää perhevapaita.
– Isien mahdollisuuksia pitää perhevapaita on lisättävä. Molemmille vanhemmille tulee olla yksi kuuden kuukauden jakso ja yksi kuuden kuukauden jakso jaettavissa vanhempien sopimalla tavalla, Puhakka ja Pekonen esittävät.
Niin sanottu 6+6+6 –malli on vasemmiston kaavailuissa toteuttava seuraavan eduskuntakauden aikana.
– Myös isällä on oikeus lapsen hoitamiseen, naiset korostavat.