Edunvalvontaan haetaan lisätehoa yhdistymisistä
Vapaaehtoisesta kansalaistoiminnasta versonut monipuolinen järjestökenttä on silmäkkäin voimakkaan muutoksen kanssa. Järjestöjen moninaisuus pirstoo niiden vaikutusmahdollisuuksia. Päällekkäiset toiminnot verottavat tehokkuutta.
Järjestöt ovat alkaneet etsiä ratkaisuja näihin pulmiin voimien yhdistämisestä. Niitä rahoittava Raha–automaattiyhdistys RAY katsoo tätä kehitystä suopeasti, ellei peräti kannustavasti.
Järjestökentän mannerlaatat liikahtivat tammikuussa. Kolme valtakunnallista sosiaali– ja terveysalan järjestöä päätti silloin yhdistää voimansa.
Sosiaali– ja terveysjärjestöjen yhteistyöyhdistys YTY ry, Sosiaali– ja terveysturvan keskusliitto STKL ry ja Terveyden edistämisen keskus ry perustivat yhdessä uuden järjestön. Se sai nimekseen SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry. Siihen kuuluu yli 500 valtakunnallista ja alueellista järjestöä, kuntaa ja yhteisöä.
Perustajat haluavat uuden keskusjärjestön vaikuttavan ennen kaikkea sosiaali– ja terveyspolitiikan sisältöön ja sen asemaan yhteiskunnassa. Ne kokevat yhteiskunnallisen päätöksenteon syrjineen sosiaali– ja terveyssektoria.
Perustajajärjestöjen mukaan työn päällekkäisyys vei terää edunvalvonnalta. Voimat olivat hajallaan, vaikka kehitys suosii yksikkökoon kasvattamista.
Eivät vain suuret
Suurten järjestöjen rinnalla muutoksia viritellään muuallakin järjestökentässä. Päihdejärjestöistä Elämäntapaliitto, Terveys ry ja Elämä On Parasta Huumetta ry ovat selvittäneet mahdollisuuksia yhdistymiseen.
Elämäntapaliiton toiminnanjohtaja Sari Aalto–Matturi sanoo, että yhdistymisellä saataisiin aikaan vahva, toimintakykyinen ehkäisevän päihdetyön järjestö. Muutos poistaisi päällekkäisyyksiä, ja loisi väylän hyödyntää järjestöjen toisiaan täydentävää toimintaa ja osaamista.
– Olemme miettineet, saisimmeko yhdistymällä lisää vaikuttavuutta ja synergiaetuja. Ajatuksissa on järjestö, jolla on vaikutusvaltaa päihdepolitiikan sisältöön, ja joka voi toimia asiantuntijana sen eri alueilla, Aalto–Matturi sanoo.
Elämäntapaliiton vahvuus on hänen mukaansa aikuistyö. Terveys ry ja EOPH ry taas ovat keskittyneet lasten ehkäisevään päihdetyöhön, Terveys ry myös liikenneturvallisuuteen.
– Ne käyttävät aktiivisesti ja edistyksellisesti työssään sosiaalista mediaa ja verkkoa, Elämäntapaliitto taas on vahva ihmisiä kohtaavassa toiminnassa. Yhdistymällä saataisiin vahvuudet saman katon alle, Aalto– Matturi sanoo.
RAY on kohdentamassa avustuksiaan aikaisempaa harvemmalle järjestöjoukolle, vaikka rahan määrä pysyisikin ennallaan. Siinä on yksi kimmoke miettiä järjestöjen yhdistämistä.
– Minkään pakon edessä yhteistyötä ei olla tiivistämässä, Aalto–Matturi huomauttaa.
Hän myöntää, että yhdistymisessä on riskinsä. Kaikki nykyiset aktiivit eivät kenties koe uutta järjestöä omakseen, eivätkä löydä kanavaa toimintatarmolleen.
– Olemme miettineet myös sitä, minkälainen toiminta on vetovoimasta ja saa mukaan uusia sukupolvia. Aiempaa vahvempi ja monipuolisempi järjestö voisi auttaa siinä tarjoamalla lisää mahdollisuuksia kansalaistoiminnalle ja tilaa uusille tulijoille.
Lomajärjestötkin tiivistävät
Sosiaalisia lomia on ollut hoitamassa 14 järjestöä.
– Se on aika paljon tämänkokoisessa maassa, Lomakotien liiton toiminnanjohtaja Päivö Puhakainen sanoo.
Kansalaistoiminnasta versoneet järjestöt tekevät Puhakaisen mukaan päällekkäistä työtä ja kukin pienin resurssein.
– Tämä on merkinnyt tehottomuutta, ja siitä pyritään eroon järjestöjen toimintaa yhdistämällä.
Aikaisemman 14 järjestön asemesta kehitys menee suuntaan, jossa on neljä suurta tai suurehkoa järjestöä. Pari pientä on jäämässä sivuun yhdistämistoimista.
Puhakainen kertoo, että kaksi uusista on aloittanut tänä vuonna, muut ensi vuoden alussa.
– Päällekkäistyöt poistuvat, syntyy säästöjä ja voimavaroja vapautuu varsinaisen toiminnan kehittämiseen, Puhakainen kuvaa muutosta.
Yksi seurauksista on, että sosiaalista lomaa hakevien elämä helpottuu, koska ei tarvitse miettiä, mihin 14 järjestöstä hakemuksensa lähettäisi. Hakemukset käsitellään jatkossa keskitetysti.
Puhakainen sanoo lomien hakemisen helpottuvan ja yksinkertaistuvan. Vaikka lomatoimintaan ei tule välttämättä lisää rahaa, yhdistymisten avulla voidaan parantaa lomien kohdentamista tarpeen mukaan. Hän ei usko sosiaalisten lomien määrän kasvavan.
Kuva: Riikka Kauhanen