Ensin Harrisburg 1979 ja sitten Tshernobyl 1986 pysäyttivät ydinvoiman lisärakentamisen monissa maissa. Nyt on muutaman vuoden ajan puhuttu ydinvoiman renessanssista, kun uusia reaktoreita on alettu taas tilata.
Mutta sitten tuli Fukushima.
Raha haistaa tuulet nopeasti. Ulkomaisessa talousmediassa on tällä viikolla kerrottu, että investoijat epäröivät.
Kiinan osuus koko maailman suunnitteilla olevista reaktoreista on lähes 40 prosenttia.
Esimerkiksi Financial Times (FT) uutisoi, että useat maailman suurimmista pankeista ovat vetäytymässä uusista ydinvoimaprojekteista. Erityisesti vaaravyöhykkeessä ovat maanjäristysherkille alueille kaavaillut voimalat.
Järistysherkille alueille
investointia epäröidään
Näistä esimerkki on Mumbain lähellä Intiassa sijaitseva Jaitapur, jonne on kaavailtu peräti kuutta suurta, 1 650 megawatin reaktoria. Rakentajana olisi Olkiluodossakin mainetta niittänyt ranskalainen Areva.
Alueen maanjäristysherkkyys on arvioitu keskisuureksi. Niinpä päärahoittaja BNP Paribas harkitsee sitoutumistaan uudelleen.
Muutaman päivän perusteella ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Mutta ydinvoiman taloudellinen riskiluokitus on noussut.
Samalla investoijien kiinnostus uusiutuvaan energiaan kasvaa. Meksikonlahden onnettomuus ja viimeksi Lähi-idän kuohunta olivat jo lisänneet epävarmuutta öljyä kohtaan.
Maailman nykyisistä 441 ydinreaktorista suunnilleen 90 sijaitsee maanjäristyksille herkillä alueilla.
Kiina maailman suurin
energiankuluttaja
Torstaina FT kertoi vielä kovemman uutisen: Kiina on päättänyt jäädyttää lupien myöntämisen uusille ydinvoimaloille. Kiinan hallitus oli päättänyt keskiviikkona, että jo toimivat ja rakenteilla olevat voimalat joutuvat ”tiukkojen tarkastusten” kohteeksi, eikä uusia lupia myönnetä, ennen kuin uudet turvamääräykset on laadittu.
Kiinassa on vasta 13 toimivaa ydinreaktoria, mutta rakenteilla on 27 ja suunnitteilla 50. Maakunnista on kaavailtu näiden lisäksi vielä jopa 140 uuden voimalan tekemistä.
Toissa vuonna maailman suurimmaksi energiankuluttajaksi noussut Kiina on aikonut kasvattaa ydinvoiman osuuden nykyisestä kahdesta prosentista viiteen prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.
Ydinvoimayhtiöiden
kustannukset nousevat
Kiinan päätös on kylmä suihku maailman ydinvoimateollisuudelle. Kiinan osuus koko maailman suunnitteilla olevista reaktoreista on lähes 40 prosenttia.
Tunnetut yhtiöt sekä lännestä että Venäjältä ovat mukana Kiinan projekteissa. Esimerkiksi Areva ja Westinghouse rakentavat Kiinaan uusimpia, niin sanotun kolmannen sukupolven reaktoreitaan.
Kiinan päätöstä pidetään yllättävänä, koska hallitus ei yleensä ole herkkä yleiselle mielipiteelle. Kansa on Kiinassakin huolestunut Japanin tapahtumista.
Hallitus ei ilmoittanut, miten kauan lupien jäädytys jatkuu. Mutta vaikka päätös tuskin merkitsee Kiinan ydinohjelman lopettamista, viivästykset ja uudet määräykset nostavat kustannuksia.
Tämä kaikki heikentää ydinvoiman globaalia kilpailukykyä. Jos jopa Kiina näyttää ottavan turvallisuusongelmat vakavasti, se nostaa rimaa muuallakin.