Kun vanha eduskunta lopetti toimintansa tiistaina, niin viimeistään nyt alkoivat varsinaiset pestuumarkkinat. Tyhjästä viimeisen kuukauden kirivaihe ei tietenkään lähde liikkeelle. Neljän vuoden aikana niin hallitus- kuin oppositiopuolueillakin on ollut aikaa käytännössä osoittaa, miten ne haluavat maata johtaa.
Ilma on nyt täynnä vaatimuksia, tavoitteita ja lupauksiakin. Asialla eivät ole pelkästään puolueet ja poliitikot, vaan vaaleihin liittyy aina myös se, että eri etujärjestöt esittelevät omia konkreettisia tavoitteitaan ja esityksiään vaaleihin valmistautuville puolueille ja niiden ehdokkaille sekä tietysti vaalien jälkeen valtaan nousevalle hallitukselle.
Elinkeinoelämän puhemies, sen tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman nostaa esiin ilmeisesti myös taustaorganisaationsa toiveita tuoreessa Suomen Kuvalehdessä (11.3.).
Korkmanin veroehdotuksissa mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että hänen mukaansa ei ole syytä helliä nykyistä listaamattomien yhtiöiden osingonsaajien 90 000 euron verovapautta, koska ”apteekkareiden ja muiden hyvin kapitalitoitujen pienyritysten osingonvapauden verovapaudella ei ole mitään tekemistä kasvuyrittäjyyden kanssa”.
Korkman ajaa työurien pidentämistä elinkeinoelämän toiveiden mukaisella tavalla, mutta kiinnittää erityisesti huomiota opiskelijoihin ja nuoriin. Hänen mielestään ”nykyistä matalammat aloituspalkat voisivat helpottaa nuorten työllistymistä”.
Kiinnostava on myös Korkmanin perusturvaan liittyvä esitys. Hänen mielestään olisi ”nostettava perusturvan tasoa suhteessa toimeentulotukeen ja kenties myös kertaluontoisesti suhteessa ansiotukeen”. Korkmanin mielestä perusturvan taso ei ”sivistysyhteiskunnassa voi jäädä jatkuvasti jälkeen yleisestä tulokehityksestä”.
Jos muidenkin etujärjestöjen edustajien esitykset liikkuvat näin konkreettisella tasolla, niin vaalien alla käytävästä keskustelusta voi odottaa kiinnostavaa, vilkasta ja toivottavasti myös asiapitoista.