KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt käynnistävät tuloksellisuuskampanjan, jonka perustana nähdään Kunta-alan tehtävien, toiminnan ja kuntatyön erityisluonne on, että siinä kohdataan koko kansa, kaikki kansanryhmät ja kaikki yksilöt.
Järjestöjen mukaan laadukkaat ja kustannustehokkaat kuntapalvelut ovat sekä palvelujen käyttäjille, henkilöstölle että myös palvelujen maksajille turvallisin vaihtoehto. Hyvin toimivat laadukkaat palvelut edistävät ihmisten hyvinvointia, mikä on kuntien tärkein tehtävä.
Kansalaiset ovat antaneet tehdyissä selvityksissä kuntapalveluille hyvän arvosanan ja kunta-alan ammatit ovat hyvin arvostettuja. Vaikka kunta-ala tuottaakin palvelut kansainvälisesti vertaillen kilpailukykyisesti ja tehokkaasti, on välttämätöntä jatkaa ja tehostaa palveluiden tuloksellisuuden parantamista.
Kunta-alan työmarkkinaosapuolet toteuttavat vuosina 2011–2014 yhteisen tuloksellisuuskampanjan, jonka tavoitteena on turvata kuntapalvelujen kilpailukyky ja laatu. Nyt käynnistettävällä ainutlaatuisella kunta-alan keskeisten toimijoiden yhteisellä kampanjalla edistetään palvelujen ja työelämän laatua sekä tuloksellisuutta työpaikoilla. Kampanjan johtoryhmänä toimii kunta-alan pääneuvotteluryhmä.
Osana sopimuksia
KT Kuntatyönantajat ja kunta-alan pääsopijajärjestöt ottavat huomioon tuloksellisuustavoitteet työelämän ja johtamisen kehittämisessä sekä soveltuvin osin osana sopimustoimintaa. Sopimustoiminnassa yhtenä tavoitteena on tuloksellisuutta edistävien palkitsemis-, työaika- ja muiden palvelussuhteen ehtojen kehittäminen. Työelämän kehittämisen tavoitteena puolestaan on tukea paikallista tuloksellisuusyhteistyötä palveluiden tuloksellisuuden ja henkilöstön työelämän laadun kehittämiseksi.
Kunta-alan tuloksellisuusyhteistyötä on tehty 1980-luvun lopulta lähtien pitkäjänteisillä tuloksellisuutta ja työelämän laatua edistävillä hankkeilla sekä työelämän ohjelmallisella kehittämisellä.
Kunta-alan tuloksellisuusyhteistyö perustuu KT Kuntatyönantajien ja palkansaajajärjestöjen kesken neuvoteltuun tuloksellisen toiminnan kehittämistä koskevaan suositukseen. Siinä määritellään kunnallisten palvelujen tuloksellisuus vaikuttavuus-, asiakas-, prosessi- ja henkilöstönäkökulmien avulla.