Ambulanssi tulee Keski-Suomessa huhtikuun alusta lähtien aiempaa nopeammin sairaskuljetusta tarvitsevan luo. Kuntarajat eivät ole enää esteenä, kun GPS-paikannuksen avulla etsitään lähin ja tarkoituksenmukaisin ambulanssi.
Toistaiseksi vielä Keski-Suomessakin on jaettu tehtävät kuntarajojen mukaan. Kuunvaihteessa asiaan tulee muutos. Sen jälkeen toimitaan niin, että riskinarvion tehtyään ja ambulanssin tarpeen määriteltyään hätäkeskuspäivystäjä valitsee lähimmän tarkoituksenmukaisen vapaana olevan ambulanssin sähköiseltä karttapohjalta.
Hätäkeskuspäivystäjä tekee valinnan silmämääräisesti karttapohjalta, ja hän pystyy ottamaan huomioon järvet ja muut maastoesteet niin, että valittu ambulanssi todennäköisesti saavuttaa potilaan nopeimmin.
Ambulanssien paikannus tapahtuu ambulansseihin kiinteästi asennettujen tai kannettavien paikannusradioiden avulla. Kaikissa Keski-Suomen maakunnan ambulansseissa on paikantavat radiot.
Järjestelmää on käytetty Etelä-Suomessa kahden hätäkeskuksen alueella. Kokemusten perusteella tiedetään, että tehtävän käsittely hätäkeskuksessa hieman hidastuu, mutta ambulanssi tavoittaa potilaan nopeammin. Todennäköisesti vuosiin 2015−2016 mennessä koko Suomi on siirtynyt käyttämään vastaavaa toimintamallia.
Ambulansseja eri tarkoituksiin
Keski-Suomessa on kolmen tasoisia ambulansseja: ensisijaiset, toissijaiset ja siirtokuljetusambulanssit. Ensisijaiset ambulanssit hoitavat hälytystehtäviä omalla toiminta-alueellaan ja tekevät pitkiä siirtokuljetuksia vain välttämättömissä tilanteissa. Tulevaisuudessa kaikissa ensisijaisissa ambulansseissa vähintään toisella työntekijöistä on sairaanhoitajan tai AMK-ensihoitajan koulutus.
Toissijaiset ambulanssit ovat yleensä perustasoisia ambulansseja, jotka hoitavat pääsääntöisesti oman toiminta-alueensa siirtokuljetukset, mutta osallistuvat myös muihin tehtäviin, jos ensisijainen ambulanssi on toisella tehtävällä.
Varsinaiset siirtokuljetusambulanssit tekevät pääsääntöisesti vain siirtoja. Ne siirtävät potilaita esimerkiksi keskussairaalan ja terveyskeskusten vuodeosastojen välillä tai tekevät siirtoja muihin maakuntiin.