Tshekin armeijan sotilaspoliisin VP:n kommandoryhmä konepistoolein aseistautuneena suoritti viikon lopulla etsintäiskun maan julkisen palvelun television CT:n uutistoimitukseen.
Isku osui hetkeen, jolloin illan suora pääuutislähetys oli juuri alkamassa.
Uutisankkuri esitteli pääuutisaiheet, mutta siirsi sitten kädellä osoittaen kuvan ”tuohon parin metrin päässä olevaan käytävään”. Siellä reportteri yritti turhaan haastatella kypäriin, naamioihin, suojalaseihin ja luotiliiveihin sonnustautuneita sotilaita, jotka sulkivat käytävän sormet konepistoolin liipaisimella.
Myöhemmin uutisruudussa näytettiin, kuinka aseistetut sotilaat hyppäävät uutistoimituksen porttilaitteiden yli ja ”valtaavat asemia” kaupunkitaistelun oppien mukaisesti.
Vastalauseiden vyöry
Kaikki tv-uutisia seuranneet olivat toimituksen ”miehityksen” välittömiä silminnäkijöitä. Sotilaspoliisin operaatio herätti heti vastalauseiden vyöryn.
Oikeistolainen puolustusministeri Alexandr Vondra selitteli ensin, että hän ei tiedä mitään eikä halua eikä voi puuttua tapahtumiin, koska ne liittyvät sotilasvakoilun VZ:n sotkuja koskevaan rikostutkintaan.
Vasta siinä vaiheessa keskiyöstä, kun oppositio ja hallituspuolueidenkin poliitikot alkoivat vaatia Vondran eroa, hän lopulta erotti sotilaspoliisin päällikön ja kaksi iskua johtanutta upseeria virkatoimista toistaiseksi.
Vondran on vaikea vetäytyä vastuusta, sillä toimitus sai häneen yhteyden pian miehityksen alettua. Siitä huolimatta sotilaskommando penkoi toimitustiloja monen tunnin ajan.
Lopulta puolen yön aikaan VP-kommando takavarikoi kolmen toimittajan tietokoneet sekä seitsemän pussillisen verran journalistista aineistoa, toimittajien henkilökohtaisia muistiinpanoja, osoitteistoja ja käyntikorttikansioita.
Käsittämättömät perustelut
Sotilaspoliisin lehdistöedustaja selitti kommandon tunkeutuneen uutistoimitukseen, koska VP ”perustellusti oletti”, että sotilasasioihin erikoistuneen toimittajan Karel Rozanekin hallussa olisi pääesikunnasta muutama vuosi sitten kadonnut sotilasvakoilun luottamuksellinen raportti.
Raportti liittyi sotilastiedustelun (VZ) erään kuppikunnan silloista johtajaansa vastaan keräämiin kompromettoiviin materiaaleihin, kun taas VZ oli kerännyt samantapaista tietoa silloista puolustusministeriä vastaan.
Vuosien takaiset sotkut ovat nousseet uudelleen pintaan, kun hallituksen keskenään kiistelevät ryhmät paljastavat kilvan toistensa korruptiojuttuja.
Oiva tapa hävittää todistusaineistoja
Sotilaspoliisin isku julkisen palvelun tv:n toimittajia vastaan on kuitenkin jo tulkittu moninkertaiseksi virheeksi.
Pääministeri Petr Necas puolustelee oikeistolaisen ODS:n puolueveljeään Vondraa, mutta sunnuntaina jo kaikki pitivät VP:n iskun muotoa täysin kohtuuttomana.
Jopa Vondra luonnehti sitä sunnuntaina ”tyhmäksi voiman osoitukseksi”. Nyt kysytäänkin, miksi hän ei heti keskeyttänyt miehitystä.
Aseistautuneita sotilaita nähtiin toimituksissa viimeksi vuonna 1968, kun veljesarmeijat tulivat pelottelemaan ja jakamaan internationalistista apuaan, totesi yksi Vondran puolueveli.
Tshekin television pääjohtaja Jiri Janecek muistuttaa, että Tshekin radio- ja tv-laki oikeuttaa ja velvoittaa toimittajat suojelemaan lähteitä. Lisäksi Euroopan unionin tuoreet ennakkopäätökset velvoittavat toimittajia samaan.
Omituista onkin, että sotilaspoliisi oli saanut tuomarilta leimat etsintäpapereihin, vaikka tuomarin täytyi tietää rikkovansa medialakia vastaan. Maanantai-aamuna onkin selvinnyt, että tuomarilla on aikaisempia omituisia, puolustusvoimia koskeneita tuomioita takanaan.
”Ollaan jo poliisivaltiossa”
Tshekin riippumattomat mediatutkijat pitävät koko asiaa erittäin vakavana.
Kaikki sotilaspoliisin takavarikoinnin kohteeksi joutuneet toimittajat ovat käsitelleet ja parhaillaan käsittelevät armeijaan, poliisiin ja oikeuslaitokseen liittyviä aiheita.
Erään arvion mukaan mukaan sotilaspoliisi ja iskun toimeksiantajat pystyvät nyt nuuskimaan myös journalistisen työn alla olevia juttuja. Heillä on mahdollisuus myös tuhota toimittajien aineistoa. Omien väyliensä kautta he epäilemättä voivat vaientaa journalistien yhteyshenkilöitä ja lähteitä.
Arvostetun verkkolehden Britske Listyn toimittaja Stepran Kotrba toteaakin, että tähän asti on vain puhuttu Tshekin luisumisesta poliisivaltioksi. ”Nyt saimme opetuksen, että jo elämme siinä.”
Taustaa tarkentavia uutistoimisto CTK:n lähteitä (englanniksi) sekä CT:n uutiskanavan CT24:n yhteenvetoja (videon alla on lisää videoita):
http://www.ct24.cz/domaci/117942-vojensti-policiste-po-zasahu-v-ct-odnesli-dokumenty-a-techniku/