Puolan presidenttiä Lech Kaczynskia kuljettaneen lentokoneen putoaminen viime huhtikuussa Smolenskissa Venäjällä ja koko seurueen kuolema pitivät Puolaa kauan lehtien otsikoissa.
Onnettomuus tekee myös ensi syksyn parlamenttivaaleista erityisen kiinnostavat, sillä onnettomuudessa kuoli useita Puolan johtavia poliitikkoja. Näiden tilalle parlamenttiin on valittava uusia edustajia.
Kaczynski voi jäädä
kiinni vaalivalheista
Smolenskin turmaan liittyvät tutkimukset voivat muuttaa Puolan vaalikampanjan kulkua. Venäläisten julkistettua oman raporttinsa onnettomuudesta pääoppositiopuolueen, kansalliskonservatiivisen PiS:n (Laki ja oikeudenmukaisuus) puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski pani koko turman venäläisen lennonvalvonnan syyksi.
Jaroslaw Kaczynski myös väitti tietävänsä, että presidentti Lech Kaczynski ei painostanut onnettomuuskoneen miehistöä. Mitään perusteluja hän ei väitteelleen esittänyt.
Tuoreissa selvityksissä presidentin vaikutusta miehistön toimintaan pidetään kuitenkin mahdollisena. Jos tällainen tulos vahvistuu, Jaroslaw Kaczynskin vaalikampanja voi päättyä nolosti. Hän näyttää kuitenkin onnistuneen tavoitteessaan väsyttää kilpakumppaninsa, pääministeri Donald Tusk (keskustaoikeistolainen Kansalaisfoorumi eli PO).
Napieralski
vetoaa nuorisoon
Puolan Demokraattinen vasemmistoliitto (SLD) on selvimmin irrottautunut Smolenskin varjosta, vaikka myös osa sen johtavista poliitikoista kuoli onnettomuudessa.
SLD:n puheenjohtaja Grzegorz Napieralski, joka on puolueensa pääministeriehdokas, on tuoreimmissa mielipidemittauksissa noussut maan toiseksi luotetuimmaksi poliitikoksi presidentti Bronislaw Komorowskin jälkeen.
Napieralski on ohittanut jopa pääministeri Tuskin. Napieralski vetoaa nuorisoon ja luottaa siihen, että SLD vie Kansalaisfoorumilta juuri nuorten ääniä.
Napieralski ei ole ottanut kantaa Smolenskin onnettomuuden syyllisyyskysymyksiin. Hän on sanonut odottavansa puolalaista raporttia ja jättävänsä oikeiston riitelemään keskenään.
Napieralski välttää yltiöisänmaallisuutta, joka on vierasta nuorisolle. Hän elää jo toisessa maailmassa kuin katoliset ja kiihkokansallismieliset Laki ja oikeus -puolueen tukijat. Hän on lähempänä Tuskin Kansalaisfoorumia, joka tosin edustaa tapauskovaisuutta mutta on PiSiä vapaamielisempi.
SLD pitääkin mahdollisena hallitusta Kansalaisfoorumin kanssa. PiS-puolueen Kaczynski taas on selvästi ilmaissut, että yhteishallitus vasemmiston kanssa on mahdoton.
Abortti palasi
esityslistalle
Demokraattisen vasemmistoliiton vaalikampanjassa hyvin keskeisellä sijalla ovat seksuaalisuuteen liittyvät asiat, joista kirkko ja oikeistopuolueet vaikenevat. SLD esittää abortin hyväksymistä 12. raskausviikolle asti, yhteiskunnan rahoittamaa hedelmällisyyshoitoa, uskonnon poistamista koulujen opetuksesta sekä homoliittojen hyväksymistä.
Muita keskeisiä vaatimuksia puolueen maaliskuussa käynnistyvässä kampanjassa ovat Puolan joukkojen vetäminen Afganistanista, katolisen kirkon rahastojen lakkauttaminen ja finanssikriisin poistaminen näiden rahastojen turvin.
Finanssikriisiä SLD haluaa helpottaa myös säätämällä pankkiveron.SLD haluaa lisäksi lopettaa koulujen yksityistämisen.
Demokraattisessa vasemmistoliitossa tiedetään, että kirkkoon tukeutuvat oikeistopuolueet eivät hyväksy aborttia. Puolassa lääkäri voi kieltäytyä tekemästä abortin maailmankatsomuksellisista syistä, vaikka äidin tai lapsen turvallisuus ja henki olisivat uhattuina.
Maailmankatsomukselliset syyt eivät kuitenkaan estä lääkäreitä tekemästä pimeitä abortteja. Monet lääkärit tekevät rahaa järjestämällä aborttimatkoja maihin, joissa abortti on sallittu.
Oikeus aborttiin on vasemmiston vanha vaatimus, josta se poikkesi solmittuaan valtiosopimuksen puolalaisen paavin Johannes Paavali II:n kanssa. Paavin mieliksi kiellettiin abortti. Aiemmin vasemmisto perusteli aborttia naisen vapauttamisen vaatimuksella.
SLD:n kannatus
vahvasti nousussa
Demokraattisen vasemmistoliiton gallupkannatus on 21 prosenttia. Vuoden 2007 vaaleissa SLD oli osa vasemmistokoalitiota, joka sai 13 prosenttia äänistä.
Se voi vaaleissa päästä hyvään tulokseen, jos Laki ja oikeus -puolue onnistuu tavoitteessaan lyödä Kansalaisfoorumi. SLD:n etuna on nyt se, ettei se ole sotkeutunut oikeiston riitoihin vaan ajaa ennen kaikkea nuorison asiaa.