Luomuliitto on selvittänyt puolueiden kantoja luomuun. Selvityksen mukaan monet puolueet nostavat esiin sen, että julkisten hankintojen osaamiseen tulee kiinnittää huomiota, jotta niiden tekijät osaisivat vaatia luomua kilpailutuksissa.
Luomu julkisissa hankinnoissa oli yksi niistä aktiivisista keinoista, joilla puolueiden mielestä päästään Maabrändi-raportissa esitettyyn puolet luomua 2030 mennessä -tavoitteeseen. Muitakin keinoja löytyi.
Kokoomus painotti vastauksessaan investointeja elintarviketalouden tutkimus- ja tuotekehitykseen sekä markkinointiin.
SDP puolestaan toisi luomutuotteet paremmin kuluttajien saataville ja suuntaisi maataloustukia tehokkaammin kohteisiin, joissa niillä on aidosti vaikutusta, muun muassa luomutuotantoon.
Luomun jalostusastetta nostettava
Keskusta ja vihreät nostavat esille tutkimuksen tärkeyden siinä, että luomutuotantoa voidaan kehittää ja tuotteiden jalostusastetta nostaa. Vihreät vaativat myös tasokasta luomukoulutusta. Keskusta toivoi lisäksi elintarvikejalostajien ryhtymistä luomun jalostajiksi.
RKP:n mielestä elintarvikelaki ei saa kohtuuttomasti hankaloittaa toimintaa pienissä yrityksissä, joissa monet luomutuotteet valmistetaan.
Perussuomalaiset muistuttavat, että poliittisella ohjauksella voidaan vaikuttaa suoraan kysyntään, josta on esimerkkinä luomutuotannon markkinointikampanjat ja markkinoillepääsyn helpottaminen.
Oikeus pidättäytyä geenimuuntelusta
Vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset kannattavat geenimuuntelutonta Suomea. Geenimuuntelu on eliön perimän muuntelua geenitekniikan keinoin.
Muut puolueet toteavat muun muassa, että lain täytyy taata kuluttajien, viljelijöiden ja alueiden oikeus pidättäytyä geenimuunneltujen kasvien käytöstä.
Monissa maissa geenimuunneltujen lajikkeiden viljely on aiheuttanut merkittävää haittaa luomu- ja tavanomaiselle tuotannolle, ja muuntogeenit ovat sekoittuneet myös luonnonkasveihin.