Vasemmistoliiton miespoliittinen työryhmä toistaa vaatimuksensa vanhempainvapaiden 6+6+6-mallin puolesta.
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama vanhempainvapaatyöryhmä luovutti torstaina 10. maaliskuuta ministeri Juha Rehulalle muistionsa. Työryhmässä ei saavutettu yksimielisyyttä vanhempainvapaiden uudistamisesta tai rahoituksesta.
– Nykyistä vanhempainvapaajärjestelmää on muutettava, sillä se ei kannusta isiä pitämään vanhempainvapaita, kansanedustaja ja Miespoliittisen työryhmän puheenjohtaja Kari Uotila sanoo.
Isät käyttävät alle seitsemän prosenttia kaikista vanhempainrahapäivistä. Osuus on hieman alle kaksinkertaistunut 15 vuodessa. Nykyisellä kehitystahdilla päästään tasapuoliseen käyttöön noin 200 vuoden kuluttua.
– Suomessa ja muissa Pohjoismaissa saadun kokemuksen perusteella voidaan sanoa, että isät käyttävät yleisimmin niitä vapaita, jotka on nimenomaan kiintiöity isille. Lisäksi isät käyttävät vapaita silloin, jos perhe ne muuten menettäisi, Uotila sanoo.
6+6+6-malli kannustaa isiä käyttämään nykytilannetta huomattavasti pidempää kuuden kuukauden vapaajaksoa. Itsenäinen hoitojakso takaa parhaiten isälle ja lapselle vankan suhteen jo silloin, kun lapsi on vauvaiässä. Lapsen ja isän varhainen, vahva suhde parantaisi myös isien asemaa huoltajuuskiistoissa.
Malli normalisoisi miesten vanhempainvapaiden käytön, mikä auttaisi tilanteissa, joissa miesten työnantajat suhtautuvat vanhempainvapaiden käyttöön nihkeästi.
Seuraavan hallituksen on ryhdyttävä konkreettisiin toimiin 6+6+6-mallin toteuttamiseksi. Isien vanhempainvapaiden käyttö lisääntyisi mallin toteutuessa vähitellen, mikä pitää ottaa huomioon kustannuksia laskettaessa.
– Tämän päivän taloudellinen tilanne ei saa estää tekemästä uudistuksia, joiden vaikutukset näkyvät vasta vuosien päästä, Uotila painottaa.
Jaettu vanhemmuus parantaa niin miesten kuin naistenkin tasa-arvoa ja takaa lapsen oikeuden kaikkiin vanhempiinsa.