Viime kesänä uudistunut asunto-osakeyhtiölaki on saanut paljon ryöpytystä kuluttajilta. Uusi laki tarjoaa kuitenkin pitkällä aikavälillä paljon positiivisia hyötyjä remontoijille ja asuntojen omistajille.
– Tehdyn remontin jälkeen on olemassa entistä enemmän dokumentteja tehdystä työstä, jolloin asunnon myyminen helpottuu. Remonttien vaatimustaso on aikojen saatossa noussut ja uuden lain myötä laadun taso on selkeämmin osoitettavissa, kertoo toimitusjohtaja Lasse Asmundela takuuremontteja toteuttavasta Remister Oy:stä.
Asmundela uskoo, että uusi laki on lopulta lähes kaikkien osapuolten etu, kun uuden asunto-osakeyhtiölain myötä esimerkiksi hämäräperäisten remontoijien määrä pienenee. Häviäjiä ovat näin vain pimeät remonttimiehet. Tällaisten tekijöiden työhön sisältyneen riskin on aina kantanut asunnon remontoija. Turhan usein riski onkin realisoitunut vahinkoina.
Sekavia tulkintoja
Uuden lain sekavuus johtuu Asmundelan mukaan sekavista tulkinnoista. Hänen mielestään taloyhtiöissä isännöinnin taso on kirjavaa ja ammattitaito hyvin erilaista, jolloin lakia ei aina tulkita maalaisjärjellä.
– Normaali remontoija ei ole rakennusalan ammattilainen, joten kuluttajaa on autettava. Esimerkiksi kylpyhuoneremontti tehdään keskimäärin kerran elämässä, joten sen suorittamiseen ei synny pysyvää ammattimaista osaamista, Asmundela sanoo.
Lasse Asmundela kertoo uudesta asunto-osakeyhtiölaista remontoijan näkökulmasta lauantaina 12. maaliskuuta Jyväskylässä Rakentaminen ja Talotekniikka 2011 -messuilla.