Vielä alkuviikosta ambulanssit parveilivat Patistion kadulla sijaitsevan rakennuksen edessä ja ensihoitajat kantoivat ulos talosta voimattomia, kriittiseen tilaan joutuneita lakkoilijoita. Kaiken kaikkiaan noin puolet lakkoilijoista joutui sairaalahoitoon syömättömyyden aiheuttamien oireiden takia. Nyt tilanne on toinen.
44 päivän nälkälakon jälkeen hallitus on viimein tehnyt sovintoehdotuksen, jonka lakkolaiset ovat hyväksyneet. Helpotuksen tunne on käsin kosketeltava. Arabian kielinen tanssimusiikki pauhaa pihan kovaäänisistä ja hoikkaan kuntoon joutuneet nälkälakkolaiset tanssivat ja hakkaavat käsiään yhteen musiikin tahdissa.
Nälkälakkoon siirtolaiset ajoi Kreikan mahdottomalta tuntuva siirtolaislaki ja jähmeä byrokratia. Ulkomaalaisviranomaisten tehottomuutta kuvastaa vuosien 2001–2004 tilanne, jolloin oleskelu- ja työlupien saamista täytyi odottaa niin pitkään, että tilapäiset luvat olivat ehtineet vanhentua ennen kuin ne saapuivat hakijoille. Vuonna
2005 lainsäädäntöön tehtiin muutoksia, jolla pyrittiin helpottamaan lupien saamista. Käytännössä kuitenkaan yhtään pysyvää oleskelulupaa ei ole myönnetty vuoden 2005 jälkeen. Ainoana poikkeuksena 50 syömälakossa ollutta siirtolaista Kreetalla, joille myönnettiin oleskeluluvat 28 päivän lakon jälkeen vuonna 2007.
– Kreikassa on paljon laittomia siirtolaisia. Monet ovat olleet maassa pitkään – kuten minä kahdeksan vuotta – mutta joilla ei ole ollut mahdollisuutta tehdä laillisia töitä, kertoo nälkälakkoon osallistunut marokkolainen Elktif Belaid.
– Ilman papereita emme saa sairasvakuutuksia, emme pääse edes sairaalahoitoon muuten kuin tilanteessa, jossa on kysymys elämästä tai kuolemasta. Asunnon saaminen on hankalaa ja monet nukkuvat kaduilla. Laittomina työntekijöinä meillä ole minkäänlaisia oikeuksia tai turvaa olemme täysin työnantajan armoilla. Meitä käytetään työvoimana huonon taloudellisten tilanteen korjaamiseksi. Emme ole orjia. Ulkomaalaispolitiikkaa ei voi tehdä sokeana vallitsevalle todellisuudelle. Faktat on hyväksyttävä, siirtolaisia on Kreikassa yli miljoona ja lisää tulee joka päivä.
Oleskeluluvat
nälkälakkolaisille
Tarkkoja yksityiskohtia hallituksen lupauksista ei ole vielä saatavilla, mutta varmaa on, että sopimukseen kuuluu oleskeluluvat nälkälakossa olleille sekä muutoksia siirtolaislakiin, joiden odotetaan mahdollistavan lupien saamisen myös muille siirtolaisille.
Poliittiset aktivistit asettavat paljon toiveita siirtolaisten saavuttaman voiton seurauksille.
– Tämä on ensimmäinen työ- ja ihmisoikeustaistelu pitkään aikaan, joka on johtanut hallituksen perääntymiseen. Muuten olemme viime vuosina saaneet vain kylmää vettä niskaan. Siirtolaisten kamppailu on osa suurempaa konfliktia. Talouskriisi on kärjistänyt tilannetta monella rintamalla. Kreikassa noin neljännes kaikista työntekijöistä työskentelee enemmän tai vähemmän työehtosopimusten ulkopuolella. Uskon heidän aktivoituvan myös vaatimaan oikeuksiaan, kertoo kadulla juhlintaa seuraava Nikos Papantonopoulos.
– Siirtolaisten heikko asema ei ole ainoastaan Kreikan ongelma vaan se on globaali. Se on rakenteellinen ja akuutti niin pitkään kun toiset on järjestelmällisesti rikkaita ja toiset köyhiä. Joissain maissa asiat kuitenkin hoidetaan Kreikkaa paremmin ja laillisen statuksen saaminen on ylipäätään mahdollista. Miksi se ei onnistu täällä? Toivon, että muualla Euroopassa havahdutaan huomaamaan kamppailumme. Siirtolaiskysymykseen täytyy löytää kestävä ja humaani vastaus kaikkialla Euroopassa, Elktif painottaa.
– Toivottavasti kaikki järjestyy parhain päin, Insha’Allah – jos jumala suo!
Lähiviikkoina selviää oleskelulupien todellinen hinta. Pitkällä, yli kuukauden kestävällä syömälakolla voi olla vaarallisia seurauksia: lihasten rappeutumista, luiden heikkenemistä sekä pysyviä vaurioita aivoissa ja sisäelimissä.
Nälkälakkolaisten blogi: http://hungerstrike300.espivblogs.net/
Kreikan siirtolaisuusYK:n arvion mukaan Kreikassa oli vuonna 2010 noin 1 133 000 siirtolaista, joka on noin 10 % kokonaisväestöstä. Arvion mukaan heistä 400 000 on maassa ilman oleskelulupaa.EU:n maista Kreikkaan tulee eniten siirtolaisia, vuonna 2010 laittomasti rajan ylittäneitä oli arviolta 128 000 joista turvapaikanhakijoita 13 400. Kaikkiaan 52 000 turvapaikkahakemusta odottaa käsittelemättöminä. Vuonna 2010 käsiteltiin nelisentuhatta turvapaikkahakemusta joista reilu sata sai hyväksyvän päätöksen.Ihmisoikeus- ja siirtolaisjärjestöt on tavan takaa kritisoineet Kreikan siirtolaispolitiikkaa.Kreikka kaavailee 25 kilometriä pitkän aidan rakentamista Turkin vastaiselle rajalle estääkseen laittomien siirtolaisten saapumisen maahan.