Yhteiskuntatieteiden tohtori Sami Borg Tampereen yliopistosta muistuttaa, ettei nukkuvien puolue ole yhtenäinen porukka. Eikä varsinkaan puolue.
– Nukkuvien puolue on hyvä yleiskäsite, kunhan muistaa, ettei kyse ole selkeästi rajattavasta vaan varsin liikkuvaisesta joukosta. Nukkuvien puolueessa välillä ollaan ja välillä ei.
Borgin mukaan käytettävissä on niukasti, jos lainkaan tutkimustietoa, kuinka paljon Suomesta löytyy porukkaa, joka jättää aina äänestämättä. Joidenkin selvitysten perusteella on päädytty arvioon, että heidän osuutensa äänioikeutetuista on jossakin viiden ja kymmenen prosentin hujakoilla.
Tutkimuksen ongelma on, etteivät kaikki kerro suoraan asian todellista laitaa, kun kysytään onko vai eikö ole käynyt äänestämässä. Äänestäneiden osuus kyselyissä on aina 10-15 prosenttia korkeampi kuin todellisuus. Joudutaan käyttämään isoja korjauskertoimia.
– Puolet heitosta johtuu siitä, että kyselyissä ihmiset valehtelevat. Toinen puoli johtuu siitä, etteivät kyselyt tavoita kaikkein passiivisimpia ihmisiä, kuten eivät tavoita vaalitkaan.
Kyseessä on kaksisuuntainen oireyhtymä. Toiset jättävät äänestämättä passiivisuuttaan, toiset aktiivisuuttaan.
– Niillä, jotka protestoivat jättämällä äänestämättä on usein varmoja poliittisia mielipiteitä. He usein miettivät asioita ja haluavat näpäyttää. Toisaalta he eivät kuitenkaan halua antaa ääntään populisteille protestin vuoksi.