Perhevapaajärjestelmän uusimista pohtinut työryhmä luovutti tänään mietintönsä sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulalle. Raportti ei sisällä esityksiä, vaan hahmottelee kolme erilaista mallia perhevapaiden jakamiselle.
Yksi niistä on paljon kannatusta saanut 6+6+6 –malli, joka erityisesti tukisi isyyttä ja parantaisi naisten työmarkkina-asemaa, toteaa Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry.
NYTKIS vaatii, että perhevapaajärjestelmä uusitaan 6+6+6 –mallin mukaisesti.
– Koska työryhmä ei ratkaisuun päässyt, tulevan hallituksen pitää ottaa vastuu tasa-arvon edistämisestä ja kirjata malli hallitusohjelmaansa, toteaa NYTKIS ry:n puheenjohtaja, opetusministeri Henna Virkkunen.
Perhevapaatyöryhmän raportissa hahmotellaan muun muassa kummankin vanhemman samaan aikaan pidettäviä perhevapaita ja kotihoidontukijärjestelmän vahvistamista.
– Tasa-arvo- ja työllisyystavoitteet toteutuvat vain jos isät ja äidit pitävät vapaansa pääsääntöisesti eri aikaan. Lisäksi lapsen suhde isään vahvistuu, perustelee Virkkunen.
NYTKIS katsoo, että naisten köyhyysloukun syventäminen kotihoidontukea vahvistamalla ole myöskään järkevää. Taloudellinen itsenäisyys on avainasemassa syrjäytymisen ehkäisemisessä.
Muuttuvissa perhetilanteissa omat tulot ja valmius elättää itsensä ja mahdolliset lapset ovat erityisen tärkeässä asemassa. Kotiäiti- ja ansaitsijaisä –ajattelu voi käydä naiselle kalliiksi esimerkiksi eron sattuessa tai eläkeiässä.
Myös enemmistö kansasta kannattaa isien antaman hoivan edistämistä: Tasa-arvobarometrin 2008 mukaan 91 prosenttia miehistä ja 90 prosenttia naisista on sitä mieltä, että miesten tulisi osallistua enemmän lastensa hoitoon ja kasvatukseen.
6+6+6 -mallista hyötyvät myös lapset, jotka saisivat sekä pidemmän kotihoitoajan että kaksi ensisijaista hoivaajaa.