Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Antti Palolan mielestä Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) 7.3. käynnistämät noin 70 henkilöä koskevat yt-neuvottelut ovat ylimitoitettuja. PRH perustelee henkilöstön vähentämistä viraston hallinnon toimintojen ja tukipalveluiden uudelleenjärjestelyillä sekä näistä syistä johtuvalla tarjolla olevan työn olennaisella ja pysyvällä vähenemisellä.
Perusteluna on myös hallinnon menojen vähentäminen, jotta nettobudjetoidun viraston talouden tasapaino saavutetaan.
– Irtisanomisiin tähtäävä yhteistoimintamenettely on pahasti ylimitoitettu. Vaadittujen säästöjen aikaansaamiseen ei ole esitetty tai etsitty mitään vaihtoehtoisia keinoja. Eräs vaihtoehto on selvittää koko organisaation lähivuosien eläköitymiset ja suunnata sen mukaan henkilöresurssit uudelleen.
Palola ihmettelee myös sitä, että työ- ja elinkeinoministeriön sekä PRH:n vuoden 2011 tulossopimukseen on kirjattu, että keväällä 2011 yleishallinnon toiminnot selkeytetään ja resursoidaan tuottavuutta kehittäen, ottaen huomioon myös viraston henkilötyövuosien (htv) vähennystarve.
– On perin merkillistä, jos tulossopimuksessa sovitaan irtisanomisista. Olisi mielenkiintoista tietää, onko TEM todella antanut luvan irtisanomisiin vai onko PRH:ssa tulossopimusta tulkittu kirjaimellisesti?
Tarpeetonta dramatiikkaa
Tulossopimuksilla ei ole aiemmin puututtu vastaavalla tavalla viraston sisäiseen organisaatioon.
– Vaikuttaa siltä, että TEM:llä on pitkään ollut tiedossa tarve PRH:n hallinnon ja tukipalvelujen uudistamiseen. Korjausliikkeisiin ei kuitenkaan ryhdytty ajoissa, vaan käynnistettiin tarpeettoman dramaattinen yhteistoimintamenettely.
Henkilöstövaikutuksiltaan tyly selvitystyö tehtiin kovalla kiireellä kahdessa kuukaudessa. Selvitystyöraportti julkaistiin 28.2. ja päivää myöhemmin annettiin yt-neuvotteluesitys.
Palolan mielestä ei voi olla niin, että työryhmän esitykset toteutetaan sellaisenaan. Työryhmän ehdotuksia pitää analysoida kaikessa rauhassa ja vasta sen jälkeen tehdä päätöksiä mahdollisista organisaatiojärjestelyistä sekä toimintojen uudelleenjärjestelyistä.
– Valtiotyönantajan on tunnettava ja kannettava vastuunsa tässä asiassa. PRH:n kokoisessa 450 htv:n organisaatiossa on sisäisen hallinnon uudelleenjärjestelyt kyettävä tekemään ilman irtisanomisia. Yhteistoimintamenettelyn piiriin kuuluu mm. INNOSUOMI-projektitoimiston tulevaisuus, joka ei ole yksin PRH:n sisäinen asia, vaan vaatii laajemman keskustelun.