Ongelmia ehkäisevä järjestötoiminta saamassa lisää tukea
Raha–automaattiyhdistys RAY aikoo tukea enenevästi järjestötoimintaa, jolla vahvistetaan hyvinvointia ja ehkäistään ongelmien syntyä ja vaikeutumista. Samalla haetaan keinoja taittaa terveys- ja hyvinvointierojen kasvu.
RAY kertoi tiistaina uudesta, vuodet 2012–2015 kattavasta strategiaohjelmasta. Osastopäällikkö Mika Pyykön mukaan peruslinjauksiin ei ole ollut tarpeen tehdä suuria muutoksia, kysymys on ”strategian päivittämisestä”.
RAY:ssa katsotaan, että ongelmia jo kohdanneiden auttaminen ja tukeminen on tärkeää, mutta se on reagoimista vasta jälkikäteen.
– Tärkeintä olisi vaikuttaa siihen, ettei tilanne pääse alun perinkään kehittymään huonoksi, hän korostaa.
Terveyttä ja hyvinvointia uhkaavia ongelmia luovat RAY:n mukaan muun muassa päihteet, mielenterveysongelmat ja ylipaino. Lisäksi väestön ikääntyminen ja maahanmuutto tuovat haasteita järjestötoiminnalle.
Yksi tärkeimmistä lähivuosien tavoitteista RAY:lle on löytää keinot, joilla hyvinvointi saataisiin jakautumaan nykyistä tasaisemmin eri väestöryhmien kesken.
Elämänhallintaa ja vertaistukea
RAY tukee uudella strategiakaudella erityisesti toimintaa, joka vahvistaa ihmisten itsenäistä suoriutumista ja elämänhallintaa. Avustuksia vapaaehtoistoimintaan ja vertaistukeen on tarkoitus kasvattaa.
– Haluamme varmistaa, että järjestöjen toimintaedellytykset on turvattu, ja ihmisillä on mahdollisuus toimia ja osallistua. Jo se edistää heidän terveyttään ja hyvinvointiaan, Pyykkö sanoo.
Terveyden ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi RAY tukee järjestötoimintaa, jolla voimistetaan ihmisten sosiaalisia verkostoja ja yhteisöllisyyttä.
Hyvinvointia uhkaavien ongelmien ehkäisemiseksi tukea ohjataan toimintaan, joka estää syrjäytymistä tai merkittävien kansansairauksien yleistymistä.
Ongelmia jo kohdanneiden auttamiseksi tukea ohjataan niille, joille on kasautunut ongelmia esimerkiksi pitkäaikaisen työttömyyden tai asunnottomuuden seurauksena.
RAY linjaa, että avustuksia myönnetään toimintaan, joka ei kuulu kuntien tai valtion järjestämisvastuulle eikä ole myytävää, maksullista palvelua. Suurimpia avustuksen saajia ovat Ensi- ja turvakotien liitto, Suomen Mielenterveysseura ja Kuurojen liitto.
Mika Pyykön mielestä (tukipotti 1/2011) järjestöjen merkitys RAY:n määrittelemien uusien tavoitteiden toteutumisessa on vähintään yhtä suuri, ellei ”jopa suurempi kuin aiemmin”.