Punaisen lihan ja lihavalmisteiden yhteys suolistosyöpäriskiin on saanut Iso-Britannian terveysviranomaiset suosittelemaan suurkuluttajille käytön vähentämistä. Yli 90 grammaa nautaa, lammasta, sikaa, pekonia ja salamia päivässä kuluttaville suositellaan määrän vähentämistä 70 grammaan päivässä tai syömään näitä harvemmin. Suomessa vastaavaa ohjeistusta ei vielä ole.
Ruokatiedon uutisten mukaan helmikuun lopulla Iso-Britanniassa annetun suosituksen taustalla on riippumattomista asiantuntijoista koostuvan komitean Scientific Advisory Committee on Nutritionin tuore katsaus. Sen mukaan punainen liha ja lihavalmisteet mahdollisesti lisäävät suolistosyövän riskiä, kun käyttö ylittää 90 grammaa päivässä.
Suositus koskee ennen kaikkea miehiä, sillä Iso-Britanniassa 42 prosenttia miehistä ja 12 prosenttia naisista syö punaista lihaa ja lihavalmisteita vähintään 90 grammaa päivässä.
Punainen liha ja lihavalmisteet voivat selvityksen mukaan olla osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Keskiverto britti toteuttaa jo suositusta.
Suomessa lihansyönti vähentynyt
Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ei ole ainakaan vielä ole tehty tästä uutta ohjeistusta.
Suomessa lihan kulutus oli 2007 asukasta kohden 76,2 kiloa. Se on paljon vähemmän kuin Iso-Britanniassa, jossa lihaa ja lihavalmisteita kului samana vuonna 84,6 kiloa asukasta kohden.
Suomessa lihan kulutus väheni 2009 ensimmäisen kerran. Siipikarjan liha kasvattaa suosiotaan naudan ja sianlihan kustannuksella.
Jos aikuinen syö kerran viikolla ja kerran viikonloppuna punaista lihaa pääruokana, se on noin 2 x 130 grammaa = 260 grammaa. Sen lisäksi 490 gramman viikottaiseen punaisen lihan annokseen mahtuu vielä 230 grammaa, joka vastaa noin kymmentä kinkkuvoileipää tai paria kolmea grillimakkaraa.
Maaliskuu on kansainvälinen suolistosyöpäkuukausi. Tänä vuonna korostetaan varhaisen toteamisen merkitystä. Suolistosyöpää voidaan ehkäistä yksinkertaisilla ruokavalio- ja elämäntapaohjeilla. Niihin kuuluvat etenkin säännöllinen liikunta ja lihavuuden ehkäisy.