Työväenperinne ry:n Vuoden Työväentutkimus -palkinto on myönnetty lappeenrantalaiselle paperityöläiselle Keijo Martikaiselle.
Martikainen palkittiin työväenhistorian harrastajahistorioitsijan palkinnolla tiistaina.
Martikainen on julkaissut kuusi kotiseutunsa ja sen lähialueen työväenhistoriaa valottavaa historiikkia. Palkintoperusteiden mukaan hän onnistuu lukijaystävällisellä tavalla tarkastelemaan tutkimuskohteitaan osana ympäristöä ja suomalaisen yhteiskunnan kehitystä.
– Lisäksi hän dokumentoi työntekijöiden ja tavallisten ihmisten näkökulmaa sekä työväenhistoriaa sadan vuoden ajalta, perusteluissa todetaan.
Keijo Martikainen jäi eläkkeelle vuonna 2008 työskenneltyään 41 vuotta UPM:n Kaukaan sellutehtaalla.
Kunniamaininta kansalaissodan muistelmista
Kunniamaininta myönnettiin Savitaipaleen vuoden 1918 historiatyöryhmälle. Työryhmä sai palkinnon vuonna 2009 julkaistusta kirjasta Pelon päivät. Siviilihenkilöiden aikalaismuistelmia Savitaipaleen rintamalta 1918.
Kirjaan on koottu useista arkistoista muistitietoaineistoa siviilien kokemuksista kansalaissodan ajalta.
Palkintoraati kiitteli teosta muun muassa sen monipuolisesta kerronnasta.
Arjen historiaa netissä
Suomen työväenliikkeeseen pääsee nyt tutustumaan myös netissä uudessa Arjenhistoria.fi -tietopankissa. Kyseessä on Työväenmuseo Werstaan, Työväen Arkiston, Kansan Arkiston, Tekniikan museon, Sähkömuseo Elektran, Helsingin yliopistomuseon, Suomen siirtolaisuusmuseon ja Kultamuseon yhteinen verkkoportaali, joka sisältää laajat esine- ja valokuvakokoelmat liittyen työelämän, teollisuuden, tekniikan, tieteen, korkeakouluopetuksen historian, työväenliikkeen ja sosiaalihistorian aihepiireihin.
Arjenhistoria.fi:n avulla voi tutustua myös organisaatioiden kirjastokokoelmiin.
Digitoituna on tällä hetkellä noin 60 000 kuvaa, joita voi katsella netissä, sekä tiedot noin 19 000 kirjasta ja 12 000 esineestä, jotka löytyvät museoiden kokoelmista. Digitointia jatketaan koko ajan.