Vasemmistoliiton kansanedustaja Minna Sirnö ihmettelee, miksi perhevapaiden 6+6+6 -malli ei ole edennyt, vaikka kaikkien puolueiden naisjärjestöt ovat liputtaneet äidille, isälle ja yhteisesti jaettavan, yhteensä 18 kuukauden mittaisen vanhempainvapaan puolesta.
– Se on sääli, kun kerrankin olisi ollut mahdollisuus muuttaa työn tekemisen ehtoja juuri työelämän murrosvaiheessa niin, että tasa-arvo toteutuisi nykyistä paremmin niin perheessä kuin työssäkin.
Sirnö harmittelee myös sitä, että SAK ei – toisin kuin Akava ja STTK – ole innostunut mallista, vaikka se parantaisi naisten työmarkkina-asemaa huomattavasti.
Sääli Sirnön mukaan on myös se, että nykysysteemi ei tunnista isien tai sen toisen vanhemman oikeutta lapsen lapsuuteen.
– Kaikki naisjärjestöt ovat sitä mieltä, että kustannukset pitää jakaa kaikkien työnantajien ja työntekijöiden kesken, Sirnö sanoo. Hän viittaa vuodentakaiseen Nytkiksen ja opiskelijajärjestöjen yhteiseen kannanottoon. Sirnö toimi viime vuonna kaikkien eduskuntapuolueiden naisjärjestöjä edustavan Nytkiksen puheenjohtajana.
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama vanhempainvapaatyöryhmä on työskennellyt lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan johdolla runsaat kaksi vuotta. Työryhmä päätti työnsä tiistaina 8.3. ilman yksimielistä esitystä ja se jättää mietintönsä ensi torstaina.
Lasten tarpeet silpputyöperheissä
Perhevapaauudistus on Sirnön mukaan tärkeä muun muassa silpputöistä ja ylitöistä kärsiville lapsiperheille.
– On hirvittävän vaikeaa sovittaa yhteen lapsen tarpeet ja perheen tarpeet ja työelämän haasteet.
Poliitikkojen pitäisi Sirnön mielestä kuitenkin löytää ratkaisu, jolla nykyistä paremmin taattaisiin vaikkapa silpputyöläisille mahdollisuus miettiä miten he voivat viettää loman lastensa kanssa.
– Tällä hetkellä silpputyöläiset joutuvat istumaan puhelimen ääressä eivätkä voi kieltäytyä työstä, vaikka lapsen loma olisi samaan aikaan.
Sirnö korostaa, että vanhempainvapaauudistus on yksi tapa parantaa lasten ja nuorten hyvinvointia. Muitakin hyvinvointieroja tasoittavia ja sitä kautta lasten asemaan vaikuttavia uudistuksia kaivataan. Yksi näistä on Sirnön mukaan se, että kaikki lapsiperheet saisivat lapsilisän.
Lapsilisäretoriikkaa
Sirnö viittaa SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen väläyttämään esitykseen siitä, että lapsivähennykset palautettaisiin verotukseen.
– Minusta tärkeämpää on lopettaa lapsilisän vähentäminen toimeentulotuesta.
Sirnö ihmettelee isojen puolueiden harrastamaa retoriikkaa lapsiperheiden ja erityisesti köyhien lapsien puolesta – ilman käytännön toimenpiteitä.
– Vasemmistoliitto on jo kahdella eduskuntakaudella tehnyt lakialoitteen siitä, että jokaiselle lapselle kuuluu lapsilisä. Samasta asiasta on vielä tehty joka vuosi talousarvioaloite.