Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Antti Palolan mielestä Maaseutuviraston (MAVI) 14. maaliskuuta alkavat yhteistoimintaneuvottelut ovat esimerkki valtion sisäisten työmarkkinoiden toimimattomuudesta.
– Valtiolla työskentelee noin 88 000 henkilöä, joten miten on mahdollista, että henkilöitä ei ole pystytty sijoittamaan uudelleen muihin valtionhallinnon tehtäviin siirtymäkauden aikana.
Neuvottelut koskevat 36 henkilöä ja irtisanomisuhan alla ovat ne virkamiehet, jotka eivät ole siirtyneet työskentelemään Seinäjoelle. MAVIn alueellistamisen vuonna 2008 alkanut siirtymäaika päättyy vuoden 2011 lopussa.
Valtioneuvoston periaatepäätös henkilöstön aseman järjestämisestä muutostilanteissa on parhaillaan päivitettävänä. Palola korostaa valtion konsernitason vastuuta henkilöstön työllistymisessä.
Virastojen ja hallinnonalojen välistä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä kaikissa virantäyttötilanteissa on lisättävä. Myös valtionhallinnon sähköistä HELI-rekrytointijärjestelmää on kehitettävä virkajärjestelyissä niin, että tehtävät ovat sisäisessä haussa nykyistä seitsemää päivää huomattavasti kauemmin.
– On erittäin huonoa henkilöstöpolitiikkaa, että työntekijää uhkaa irtisanominen, jos hän ei työllisty omalle hallinnonalalleen tehtäviä alueellistettaessa. Työnantajan pitää edistää aikaisempaa paremmin ja aktiivisemmin työntekijöiden uudelleensijoittumista eikä sysätä sitä vain heidän omalle vastuulleen, Palola korostaa.
Alueellistamispäätökset eivät saa johtaa työllistymiseen yhtäällä ja työttömyyteen toisaalla. MAVIn yt-neuvotteluissa on vältettävä irtisanomiset.
– Työnantajalla on osaltaan velvollisuus huolehtia henkilöstönsä työmarkkinakelpoisuuden säilymisestä. Henkilöstö ei saa jäädä valtionhallinnon epäonnistuneiden alueellistamispäätösten maksumiehiksi, Palola vaatii.