SATA-komitean aloitteesta vuonna 2009 alkanut valtakunnallinen työpankkikokeilu työllisti viime vuonna 189 heikossa työmarkkina-asemassa ollutta henkilöä. Heistä 63 siirtyi työpankkien kautta toisen työnantajan palvelukseen. Kaksi kolmasosaa työllistetyistä oli osatyökykyisiä.
Työpankit tarjoavat yrityksille ratkaisuja erilaisten ruuhkien, sesonkien ja ulkoistamisten hoitamiseen, ja yhdistävät näitä ja omia alihankintatöitään kokoaikaiseksi työksi.
Kokeilussa oli mukana neljä eri puolella Suomea toimivaa työpankkia, joiden tehtävänä oli työllistää ja siirtää heikossa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä avoimille työmarkkinoille. Tavoitteena on kehittää saatujen kokemusten perusteella hyvä pienillä julkisilla tuilla toimiva toimintamalli, joka on helposti ja kustannustehokkaasti monistettavissa koko maan kattavaksi.
Työpankit ovat sosiaalisia yrityksiä, jotka palkkaavat työttömiä työnhakijoita hoitamaan yrityksen omaa tuotantoa tai alihankintaa. Työpankin työntekijälle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, ja hänelle pyritään tarjoamaan kokoaikaista työtä.
Työpankki pienentää työllistävän yrityksen riskiä ja kannustaa työnantajia palkkaamaan osatyökykyisiä ja muita hankalasti työllistyviä. Sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa työpankkikokeilua vielä vuoden 2011. Työpankeille suunnitellaan myös keskitettyjen tukipalvelujen, kuten viestinnän ja markkinoinnin, järjestämistä.
Sosiaalisesta luonteestaan huolimatta työpankin toiminta on liiketoimintaa. Julkisen tuen on rajoituttava palkkatukiin ja mahdollisiin tuloksiin perustuviin bonuksiin. Palkkatuen voi saada mikä tahansa yritys, joka työllistää osatyökykyisen tai muun heikossa työmarkkina-asemassa olevan henkilön.