SAK:ssa valmistellaan esitystä kuuden aluetoimiston lakkauttamisesta ja työntekijäkunnan määrän pudottamisesta niissä 25:sta 17-18:aan.
Rovaniemi on yksi lakkautusuhan alla oleva aluetoimisto. Samalla listalla sen kanssa ovat Vaasan, Porin, Lahden, Mikkelin, Joensuun ja Imatran aluetoimistot.
Aluetoiminta SAK:n lipun alla lakkaa Lapissa, jos keskusjärjestö toteuttaa suunnitelmat lopettaa Rovaniemen aluetoimistonsa ja siellä työskentelevän aluetoimitsijan toimi.
SAK:n tehtävä on puolustaa työpaikkoja.
SAK:ssa ja neljässä ammattiliitossa keskiviikkona käynyt SAK:n Lapin aluetoimikunnan lähetystö piti tällaisen tulevaisuudenkuvan olevan todennäköinen. Kuoliniskusta aluetoiminnalle puhuttiin, jopa.
Lapin liittokin tukee
– Toiminnaltamme putoaa pohja, jos Rovaniemen toimisto suljetaan, totesi lähetystö tavatessaan SAK:n järjestöasioista vastaavan johtaja Matti Tukiaisen.
Aluetoimikunnan puheenjohtaja Reijo Kontisen mukaan aluetoimiston lakkauttamisen myötä menetetään arvostettu asema, joka SAK:lla Lapissa on ollut. Osoituksena tästä hän muistutti Lapin liiton hallituksen kannanotosta, jossa se toteaa SAK:n aluetoiminnan säilyttämisen Lapissa olevan perusteltua muun muassa maakunnan vahvan teollisuuden ja pitkien etäisyyksien vuoksi.
– Tämä on kova kannanotto, kun tiedetään millaiset poliittiset tahot Lapin liitossa ovat vallalla, sanoi Kontinen.
Kaikkein huolestuttavinta lähetystön mielestä on se, mitä keskusjärjestön Lapissa tuhkasta rakennetun aseman menettäminen merkitsee yksittäisen SAK:n jäsenen kannalta.
Jäsen häviää eniten
Suurin häviäjä on jäsenmaksunsa maksava jäsen. Edunvalvonta heikkenee ja pahimmillaan jäsen jää ilman palvelua. Silloin moni miettii miksi järjestäytyä.
Aluetoimiston lakkauttamisesta seuraava toiminnan hiipuminen johtaa siihen, että työntekijän ääni ei Lapissa enää kuulu.
Ammatillisten paikallisjärjestöjen yhteiskokouksen kannanotossa ei peitellä mitään. Paikallisjärjestöjen vetäjät katsovat, että aluetoimiston lakkauttamisella jätetään kenttä porvareille ja persuille, annetaan oikeistolaistumisen lisääntyä.
Lapin asioiden hoitaminen on tarkoitus siirtää Oulun toimistoon. Lähetystön mukaan ratkaisu pidetään Lapissa kelvottomana.
Oulu-Utsjoki: 700 km
Vastaavasta järjestelystä on kokemuksia Metalliliitossa ja työsuojeluhallinnossa. Niiden on tarkoitus hoitaa Lapin asiansa Oulusta käsin – huonoin tuloksin. Oulusta Utsjoelle on matkaa 700 kilometriä. Toimitsijan ja virkamiehen aika menee matkustamiseen.
Lähetystön matkassa ollut kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä (vas.) totesi Oulun toimiston kontolle kaavaillun alueen olevan yksinkertaisesti liian iso.
Tennilä kertoi Lapin kansanedustajien käyneen SAK:ssa samalla asialla kuin SAK-laiset keskiviikkona.
– Korostimme Lapin kehityksessä olevan vahvat kasvun merkit arktisen toiminnan tulevaisuudessa laajentuessa.
Lähetystön tavoin Tennilä katsoi tämän velvoittavan SAK:ta huolehtimaan siitä, että sen ääntä kuullaan Lapissa.
Taustalla heikkenevä talous
Matti Tukiainen kertoi lähetystölle, että aluetoiminnan järjestelyjä on käsitelty SAK:n ja liittojen työryhmässä. Alustava esitys tulee keskusjärjestön hallitukseen kahden viikon kuluttua. Mitään päätöksiä ei hänen mukaansa ole tehty. Niiden aika on keväällä.
Järjestelyjen taustalla on SAK:n taloustilanne. SAK:n liittojen jäsenmäärän väheneminen on johtanut keskusjärjestön pääasiallisen tulolähteen – liittojäsenmaksujen vähenemiseen.
SAK:n henkilökunnan määrä on pudonnut 20 vuodessa 152:sta 115:een. Samaan aikaan aluetoimistoissa työskentelevien määrä on pysynyt 25:ssä.
– Vähennykset ovat siis tähän saakka kohdistuneet pelkästään keskustoimistoon. Siitä on enää kovin vaikea vähentää henkilökuntaa, jos halutaan säilyttää SAK:n nykyinen rooli.
Asia muuttuu kokonaan toiseksi, jos tähän halutaan muutosta. Tukiainen viittasi Rakennusliiton SAK:n kesäkuun edustajakokoukselle tekemään aloitteeseen. Liitto esittää liittojen SAK:lle maksaman jäsenmaksun pudottamista nykyisestä seitsemästä prosentista neljään. Jäsenmaksu puolittuisi käytännössä ja se pakottaisi muuttamaan keskusjärjestön toimintaa kokonaan uuteen uskoon.
Toimitilat säilytetään
Tukiaisen mukaan SAK:ssa lähdetään aluetoimistoja mahdollisesti supistettaessa siitä, että sillä on edelleen toimintaa alueilla.
– Kansalaisjärjestön toimintaan ei riitä se, että on vain toimintaa työntekijöiden varassa, tarvitaan myös vapaaehtoistoimintaa, mitä toiminta paikallisjärjestöissä mitä selvimmin on.
Aluetoimistojen toimitilat on tarkoitus säilyttää ja ne ovat paikallisten toimijoiden käytössä. Myös erilaiset tavat toteuttaa päivystyksiä voivat tulla kysymykseen.
Aluetoimikunnan varapuheenjohtaja Hannu Puhalainen hämmästeli miten työntekijöiden vähennyksiä vastustanut SAK voisi nyt tehdä niin itse.
– SAK:n tehtävä on puolustaa työpaikkoja.
Säästöt muualta
Muutenkaan eivät Tukiaisen selitykset saaneet lappilaisilta ymmärrystä. Säästämisen tarve myönnettiin todeksi, mutta säästöt on tehtävä jostain muualta kuin aluetoiminnasta.
Jos aluetoimistoja kaikesta huolimatta lakkautetaan, on SAK:n lappilaisten mielestä ajettava alas koko aluetoimintansa. Heidän mielestään ei käy se, että ammattiliittojen jäsenet joutuvat alueilla eriarvoiseen asemaan. Järjestäytyminen ja aktiivisuus heikkenee varmasti, jos toinen saa jäsenmaksuille vastinetta, toinen ei.