Työpaikkahäirintää kokee Suomessa vuosittain noin 45 000 työntekijää. Eniten häirintää ilmenee palvelu-, myynti- ja hoitotyössä.
Kollegan lataama härski vitsi saattaa tuntua ahdistavalta ja loukkaavalta. Pahimmillaan viattomaksi flirtiksi tarkoitettu kommentti voi johtaa oikeustoimiin. Seksuaalista häirintää tapahtuu yhtä lailla työpaikoilla, kodeissa, koulumaailmassa, harrastuksissa ja internetissä.
– Työpaikkahäirintää kokee noin 45 000 työntekijää vuosittain. Näistä enemmistö on nuoria naisia tai miehiä. Eniten häirintää on palvelu-, myynti- ja hoitotyössä. Häiritsijä on usein työtoveri tai asiakas, harvemmin esimies, sukupuolitutkija Hanna Vilkka kertoo.
Flirtti voi jatkua
Valtiotieteiden tohtori Vilkka on kirjoittanut juuri ilmestyneen kirjan Seksuaalinen häirintä, jonka on kustantanut jyväskyläläinen PS-kustannus.
– Kun lähdin kirjoittamaan kirjaa, ajattelin, että nyt olen panemassa ihmisiä varpailleen ja arkea piristävä flirttailukin loppuu. Kirjan kirjoittamisen edetessä vakuutuin, että voimme edelleen jatkaa flirttailua, härskien vitsien kertomista ja säilyttää seksuaalihuumorin osana työyhteisöä ja jopa koulua. On kuitenkin osattava toimia siten, että ihmisyys, toisen kunnioitus ja koskemattomuus sekä oikeus määrätä itsestään säilyvät, Vilkka sanoo.
Vilkka määrittelee kirjassaan seksuaalisen häirinnän rajoja ja erilaisia häirinnän tapoja työyhteisössä, harrastuksissa ja koulussa. Kirja myös neuvoo, miten seksuaaliseen häirintään voi puuttua ja mitä tehdä, jos itse kokee seksuaalista häirintää.
Tasa-arvolaki suojaa työyhteisössä, mutta yksityiselämän piirissä tapahtuneen seksuaalisen häirinnän on täytettävä jonkin muun rikoksen, esimerkiksi kunnianloukkauksen tai lievän pahoinpitelyn, tunnusmerkistö, että henkilö saa lain suojaa.