Aivan kuten Egyptin Hosni Mubarakin tapauksessa, myös Libyan Muammar Gaddafin kohdalla arviot henkilökohtaisesta omaisuudesta vaihtelevat villisti. Egyptin ja Libyan lehdissä ei verokalentereita julkaista eikä poliitikkojen sidonnaisuuksista pidetä listaa.
Joka tapauksessa yleisimmät arviot puhuvat vähintään miljardeista, mahdollisesti kymmenistä miljardeista.
Professori Tim Niblock perustaa The Guardian -lehdessä arvionsa miljardiomaisuudesta siihen, että Libyan öljytulojen ja valtion budjetin välillä on vuosittain miljardien aukko, jonka hän uskoo menevän Gaddafin perheelle.
Miljoona dollaria Mariah Careylle neljän laulun esittämisestä.
Mubarakin varoja oli sijoitettu muun muassa sveitsiläisille ja brittiläisille pankkitileille. Sen sijaan Gaddafien rahat on sijoitettu paikkoihin, joiden pankkitileistä on vielä vaikeampi saada tietoa, kuten Dubaihin ja muualle Persianlahden alueelle sekä Kaakkois-Aasiaan, uskoo Niblock.
Tuottoisat sopimukset
pienelle eliitille
Toinen brittilehti, The Financial Times kirjoitti keskiviikkona, että Gaddafi on yli 40-vuotisella valtakaudellaan hankkinut perheelleen valtavan siivun koko Libyan taloudesta.
Financial Timesin tiedot perustuvat WikiLeaksin paljastamaan amerikkalaiseen diplomaattisähkeeseen toukokuulta 2006. Sähkeen lähettäneen amerikkalaisdiplomaatin mukaan Gaddafien ote Libyan yksityissektorista on sellainen, että maata voi kutsua nimellä ”Gaddafi Incorporated”.
Perheen rinnalla tuottoisista bisnessopimuksista on päässyt osalliseksi pieni eliitti.
Gaddafin suvun tärkeimmät omistukset ovat öljy- ja maakaasuyhtiöiden lisäksi telekommunikaatio-, infrastruktuuri-, media- ja hotellisektoreilla sekä kulutustavaroiden myynnissä.
Libyan kansallisesta öljy-yhtiöstä ja sen tytäryhtiöistä uskotaan virtaavan suoraan rahaa kaikille Gaddafin lapsille. Lisäksi he ovat omistajina tai osaomistajina lukuisissa muissa yhtiöissä.
Gaddafin lapsista monet ovat keskenään kilpailijoita paitsi poliittisista asemista myös liike-elämässä. Sukuriita oli syntyä esimerkiksi siitä, kun pojista kolme kilpaili sopimuksesta juomatehtaan perustamiseksi Libyaan yhteisyrityksenä Coca-Colan kanssa.
Maailmantähtiä
yksityisjuhliin
Arvioita Gaddafien omaisuuden suuruudesta voi lähestyä myös heidän kulutustottumustensa kautta. Lasten huikentelevaisuuden aste vaihtelee.
Isänsä turvallisuusneuvonantajana toimivan Muatassim Gaddafin kerrotaan hankkineen uudenvuodenjuhliinsa 2009 Karibianmeren saarelle St. Bartsille laulaja Mariah Careyn, jolle maksettiin miljoona dollaria neljän laulun esittämisestä.
Perheenjäsenten yksityisjuhliin on vuosien varrella tilattu esiintyjiksi myös muita maailmantähtiä kuten Lionel Richie ja Beyoncé.
Gaddafin perheen ulkomaisista kiinteistöomaisuuksista ei ole julkisuudessa ollut esillä kuin Saif al-Islam Gaddafin omistama, uima-altaalla ja mokkanahalla vuoratulla elokuvateatterilla varustettu kahdeksan makuuhuoneen talo Lontoon Hampsteadissa.
Ruhtinas pysähtyi
Antrodocossa
Tarinat ovat muutenkin kuin renessanssiruhtinaasta konsanaan. Kun Italian pääministeri Silvio Berlusconi vuonna 2009 isännöi G8-kokousta, hän kutsui erityisvieraakseen hyvän ystävänsä Muammar Gaddafin. Matkalla Gaddafin seurue pysähtyi tauolle pieneen Antrodocon kaupunkiin lähellä maanjäristyksen runtelemaa L’Aquilaa.
Gaddafi oli mieltynyt Antrodocossa saamaansa vastaanottoon ja niinpä yksinvaltias ilmoitti myöhemmin haluavansa sijoittaa kaupunkiin. Tuloksena oli 15 miljoonan euron sopimus luksuskylpylän ja vedenpullottamon rakentamisesta Antrodocoon.
Vielä suurempi projektia on meneillään Rooman lähellä Fiuggissa. Siellä Gaddafin perhe on valmistellut 250 miljoonan euron hanketta lentokentästä, konferenssikeskuksesta, kylpylästä ja vedenpullottamosta.
Libyan ja Italian valtioiden taloussuhteet ovat erityisen läheiset, mutta Berlusconilla on myös henkilökohtaisia hankkeita libyalaisten kanssa. Berlusconin Fininvest-sijoitusyhtiö omistaa osan ranskalaisesta elokuva-alan yhtiöstä Quinta Communications, jonka toinen merkittävä omistaja on välikäsien kautta yksi Libyan valtion sijoitusyhtiöistä.
Isoja sijoituksia
italialaisyhtiöihin
Paitsi henkilökohtaisten yhtiöidensä kautta, Gaddafit ja Libyan eliitti keräävät luonnollisesti rahaa myös valtion sijoitusyhtiöiden kautta. Niiden arvioidaan sijoittaneen eri puolille maailmaa yli 70 miljardia euroa sen jälkeen, kun Libya pääsi uudelleen länsimaiden suosioon.
Useimmat valtion öljyrahoista peräisin olevista sijoituksista tehdään LIA-rahaston (Libyan Investment Authority) kautta. LIA on perustettu 2006 ja sen toimipaikkana on Lontoo.
Libyalaisia yhtiöitä on huomattavina, 1–2 prosentin osaomistajina mm. suurissa italialaisissa yhtiöissä Eni (öljy), Finmeccanica (aseteollisuus) ja Fiat (autot).
Italian suurimmasta pankista Unicreditistä libyalaisomistus on 7,5 prosenttia. Saman suuruinen on osuus myös jalkapalloseura Juventus Torinosta, jonka riveissä Saadi Gaddafi pääsi pelaamaan lyhyen ammattilaisuransa. Lasten harrastuksia kannattaa aina tukea!