Kassakuiteissa käytettävä bisfenoli A -kemikaali imeytyy helposti ihon läpi elimistöön. Kuittien valmistuksessa kemikaalia on käytetty värin kehittäjänä ja tulostusjäljen parantamiseen.
Euroopan unionissa bisfenoli A:n on arvioitu ärsyttävän hengityselimiä ja aiheuttavan silmävaurion vaaran. Ihokosketus voi aiheuttaa myös herkistymistä ja heikentää mahdollisesti hedelmällisyyttä.
Kassalla työskenteleviltä on mitattu muita ammattiryhmiä korkeampia pitoisuuksia, mikä on yhdistetty kassakuittien käsittelemiseen.
Tutkijoiden mukaan löytö pitäisi ottaa vakavasti kassahenkilökunnan ohjeistuksessa. Havainnon vuoksi myös raskaana olevia naisia kehotetaan välttämään ostoskuittien käsittelyä.
Kuitteja käsiteltävä kuivin käsin
Työterveyslaitoksen mukaan bisfenoli A:ta sisältävää lämpöpaperia tulee aina käsitellä kuivin käsin. Tauolle lähdettäessä tai muuhun työhön ryhdyttäessä kassatyöntekijöiden on aina pestävä kätensä lämpimällä vedellä ja hajusteettomalla, glyseriiniä sisältävällä nestesaippualla.
Kädet on myös kuivattava hyvin, sillä märät tai rasvaiset kädet voivat lisätä altistumista.
Suojautumista voidaan tehostaa myös käyttämällä tiiviitä, kertakäyttöisiä kumisuojakäsineitä, joiden sisälle voi pukea puuvillakäsineet. Suojakäsineet on vaihdettava uusiin noin kahden tunnin välein, jottei niillä liattaisi työympäristöä.
Ensisijaisesti Työterveyslaitos suosittelee liikkeitä siirtymään lämpöpapereihin, jotka eivät sisällä bisfenoli A:ta.
S-ryhmän päivittäis- ja käyttötavarakaupassa onkin jo päätetty siirtyä käyttämään kassakuittipaperia, joka ei sisällä tätä kemikaalia. Uusi paperi saadaan ensimmäisissä myymälöissä käyttöön maaliskuun alkupuolella.
Yhtiön mukaan uusi kuittipaperi ei eroa laadultaan aikaisemmasta. Oikein säilytettynä, valolta ja kosteudelta suojattuna kuitin tulostusjäljen luvataan kestävän jopa kymmenen vuotta.
Kesko puolestaan on lähettänyt kaikkiin kauppoihinsa tiedotteen, jossa se ohjeistaa käyttämään suojakäsineitä kassatyössä.
Kemikaali ongelma myös rakennusalalla
Bisfenoli A:n kanssa joutuvat tekemisiin myös maalaus- ja rakennustöissä työskentelevät, koska sitä käytetään raaka-aineena epoksiliimoissa ja -pinnoitteissa. Kaikki epoksituotteet ovat yleisiä allergisten ihottumien, astman ja allergisen nuhan aiheuttajia rakennusalalla.