Hampurissa ajauduttiin ennenaikaisiin vaaleihin, kun vuonna 2008 muodostettu kristillisdemokraattien ja vihreiden hallitus hajosi vihreiden jätettyä sen viime vuoden lopulla.
SPD sai sunnuntain vaaleissa äänistä melkein puolet, 48,3 prosenttia (+14,2) ja 62 (+17) osavaltioparlamentin, Bürgerschaftin, 121 paikasta. CDU puolestaan menetti miltei puolet kannatuksestaan saaden 21,9 prosenttia (-20,7), ja puolet paikoistaan, 28 (-28).
Vihreiden tavoitteena oli estää sosiaalidemokraattien yksinkertainen enemmistö ja päästä mukaan hallitukseen, mutta pyrkimys epäonnistui. Vihreät lisäsivät äänimääräänsä ja paikkalukuaan, mutta jäivät tuntuvasti gallupien ennakoimasta tuloksesta. Tulos 11,2 prosenttia (+1,6) ja 14 edustajaa (+2) ryöpsäytti jo vaali-iltana liikkeelle syyllisten etsinnän.
Seuraavat kolme osavaltiovaalia ovat vuorossa maaliskuun lopulla.
Vasemmistopuolue Linke säilytti entisen 6,4 prosentin ääniosuuden samoin kuin 8 paikkaa. Gallupit ennakoivat vielä joulun alla selvästi parempaa tulosta, mutta puolueen alkuvuodesta saama kielteinen valtakunnallinen julkisuus aiheutti jopa pelkoa parlamentista putoamisesta.
Liberaalit palasivat parlamenttiin hävittyään kahdet edelliset vaalit. Syvällä aallonpohjassa olevalle FDP:lle tulos on huojentava.
Hampuri ei välttämättä
suoraan heijastu muualle
Sosiaalidemokraatit elättelevät toiveita, että voitto Hampurissa nostaisi puolueen valtakunnallista kannatusta ja heijastuisi myönteisesti edessä oleviin osavaltiovaaleihin.
Kristillisdemokraatit taas pelkäävät, että tappio Hampurissa johtaa heikkoon tulokseen myös toisissa osavaltioissa.
Vaaliasiantuntijat sen sijaan katsovat, että Hampuri on tapaus sinänsä ja että SPD:lle perinteisesti vahvassa kaupungissa palattiin eräänlaiseen normaalitilaan.
Seuraavina ovat vuorossa Sachsen-Anhaltin, Rheinland-Pfalzin ja Baden-Württembergin osavaltiovaalit maaliskuun lopulla.
Osavaltiovaalien tulokset vaikuttavat suoraan liittoneuvoston kokoonpanoon. Oikeistohallitus menetti siellä enemmistönsä jo aikaisemmin, ja Hampurin vaalien jälkeen sillä ei ole mitään toivoa saada enemmistöään takaisin.
Opposition vahvistuminen liittoneuvostossa vaikeuttaa oikeistohallituksen asemaa ja heikentää sen mahdollisuuksia saada hyväksytyksi sellaisia lakeja, jotka koskevat osavaltioita ja joille on saatava liittoneuvoston siunaus.