VR:n tämän talvet ongelmat ovat tuttuja lähiliikenteen konduktöörinä toimivalle 24-vuotiaalle Juuso Aromaalle, joka kulkee lähijunilla sekä töissä että vapaalla.
– Suurin osa asiakkaista tajuaa, että se ei ole meidän henkilökunnan vika. Se on tietenkin hyvä asia, mutta kyllä tämä tilanne alkaa hävettää. Me olemme tosi surullisia matkustajien puolesta, jotka joutuvat tästä kärsimään. Mielestäni tämä on mennyt jo liian pitkälle. Tämä on jo ihan kansantaloudellinen ongelma.
Rautatieläisten liiton tiedotussihteeri Maarit Uusikumpu asuu Järvenpäässä ja kulkee työmatkansa junalla. Mitä hän on kuullut ihmisiltä?
”Ihmiset alkavat siirtyä jo autoihin”.
– Toiset suhtautuvat jo hymähtäen, eivät enää niin hirveästi reagoi. Mutta jos myöhästytään enemmän, niin ihmiset ovat kiukkuisia. Henkilöstö on tietysti ihan väärä kohde, mutta he joutuvat olemaan ukkosenjohdattimena. Ihan oikeasti olen kuullut, että ihmiset alkavat siirtyä autoihin, kertoo Uusikumpu.
Rautateiden ongelmat syntyivät 1990-luvulla, jolloin laman aikana ratarahoja pudotettiin radikaalisti. Linja on jatkunut niin, että pelkässä peruskunnossapitorahoissa vajaus on sata miljoona euroa joka ainoa vuosi. Toinen ongelmien taustasyy on Uusikummun mukaan yhtiöittäminen.
Aiheesta lisää pe 18.2.2011 Viikkolehdessä