Yhtiö aikoo kuitenkin vuoden parin vuoden sisällä luopua Symbian-käyttöjärjestelmästä, jonka kehitystyötä on tehty paljon Suomessa. Suomalaisia on ollut mukana myös Nokian yhdessä Intelin kanssa valmisteleman uuden MeeGon kehittelyssä.
Jatkossa Nokia käyttää älypuhelimissaan pääasiassa Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmää. Siitä julkistettiin viime syksynä uusi versio, joka keskeneräisyydestään huolimatta on saanut suhteellisen myönteisen vastaanoton.
Microsoftin käyttöjärjestelmää käyttävät muutkin laitevalmistajat kuin Nokia. Uudella käyttöjärjestelmällä varustettuja puhelimia myytiin viime vuoden lopulla pari miljoonaa kappaletta. Suomessa suosio on ollut vähäistä, koska tällä hetkellä käyttöjärjestelmästä puuttuu muun muassa tuki ääkkösille.
Nokia altavastaaja palveluissa
Palvelut alkavat mobiililaitteissa olla tärkeämmät kuin itse laite. Tähän mennessä julkistettujen tietojen mukaan Microsoft tuo Nokian puhelimiin oman hakupalvelunsa Bingin ja siihen liittyvän ilmoitusmyyntijärjestelmän. Nokian sisältö- ja palvelukauppa yhdistettäisiin Microsoftin vastaavaan.
Nokia puolestaan saisi Bingiin ja myös Microsoftin ilmoitusmyyntiin muutama vuosi sitten kalliilla ostamansa karttapalvelun Navteqin.
Puhelimiin ostetut palvelut saattavat nykyään jopa tuplata sen arvonlisäyksen laitteen elinkaaren aikana. Tähän mennessä Nokia ei ole menestynyt kovin hyvin erilaisten sovellusten ja palveluiden kaupassa. Tältä osin yhteistyön vaikutuksia on vielä vaikea arvioida.
Suomeen tuleva raha hupenee
Suomesta uhkaa Microsoft-yhteistyön myötä kadota työpaikkojen ohella myös arvonlisäystä eli kansantuotetta
ETLA:n tutkijat pilkkoivat viime vuonna Nokian N95 puhelimen verottoman vuoden 2007 vähittäismyyntihinnan osiin. 548 euron hinnasta kauppa vei 79 euroa eli 15 prosenttia. Puhelimen osiin meni 179 euroa ja maksettuihin lisenssimaksuihin 21 euroa. Valmistuksen osuus oli vain kaksi prosenttia eli 11 euroa.
Loppu muodostui Nokian liikevoitosta (89 euroa) ja Nokian ”sisäisistä palveluista”. Näiden osuus oli 169 euroa eli lähes kolmasosa. ”Sisäiset palvelut muodostuivat tutkimus- ja kehitystoiminnasta, markkinoinnista, myynnistä, hankinnasta, logistiikasta ja liikkeenjohdosta.
Kokonaisuudessaan noin 40 prosenttia arvonlisäyksestä jäi Suomeen kasvattamaan Suomen kansantuotetta. Jako ei muuttunut oleellisesti, vaikka puhelin olisi tehty Kiinassa.
Tämä osa tulee uusissa puhelimissa hupenemaan. Microsoft haluaa käyttöjärjestelmästään lisenssimaksuja, jotka leikkaavat Nokian liikevoittoa. Lisäksi Nokian ”sisäiset palvelut” supistuvat, kun ohjelmistokehitys vähenee. Lisäksi Nokian rooli ohjelmistoyhteistyössä painottuu ainakin osin sellaisiin matalamman tuottavuuden töihin kuten kielivaihtoehtojen ja paikallisräätälöinnin luomiseen. Palvelukaupan rahavirroista ei vielä pysty sanomaan mitään.