Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) todisti, että kuluvalla hallituskaudella erot ovat pienentyneet. Keskustelussa ei juuri päästy pohtimaan sitä, kuinka paljon ja mitä se käytännössä merkitsee.
Jotkut kuitenkin yrittivät. Tässä Vasemmistoliiton esiin nostamia asioita.
– Haluan muistuttaa ministeri Kataista, että esimerkiksi työmarkkinatukeen ja peruspäivärahaan tuli 11 sentin päiväkorotus, 11 sentin päiväkorotus. Herätys, siellä ministeriaitiossa, Vasemmistoliiton Merja Kyllönen viittoili.
– Millä nämä ihmiset maksavat kohonneen sähkön hinnan, kohonneen ruuan hinnan, kaikki muut kulut, jotka ovat nousseet? Herätkää tähän päivään.
Markus Mustajärvi huomautti, että siitä 11 sentistä menee verot.
– Ja työttömän verokohtelu on kovempaa kuin vastaavaa palkkatuloa tai eläketuloa saavan verokohtelu.
Hän piti epäuskottavana niitä, jotka vaativat työttömyyden aikaisen perusturvan nostamista ilman, että ansioturvaa nostettaisiin.
– Ette kuitenkaan ole valmiit poistamaan työmarkkinatuen tarveharkintaa. Ette ole valmiit auttamaan edes sitä ryhmää, joka on kaikista pahin väliinputoajaryhmä, hän sanoi 26 eurolla päivässä elävistä työttömistä.
Yksinhuoltajille päivähoitopaikkoja
Annika Lapintie taas vastasi Kataiselle tämän puheiden koskettavaan yksinhuoltajaosaan.
– Toivottavasti ne päivähoitopaikat järjestyvät nopeammin, Lapintie kannusti ministeriä.
– Siitä ette puhunut mitään, että yksinhuoltajista joka neljäs joutuu turvautumaan kunnalliseen toimeentulotukeen ja tällöin heiltä leikkautuvat pois ne lapsilisät.
Lapintie esittikin, että eduskunta vielä viimeisinä tekoinaan korjaisi lapsilisän etuoikeutetuksi tuloksi, jolloin se ei leikkaisi toimeentulotukea.
Euroilla ostetaan
Esko-Juhani Tennilä taas opetti verotuksen tosiasioita.
– On tapahtunut se iso muutos, että verotuksen oikeudenmukaisuudesta huolehtinut toveri progressio on saatettu saattohoitoon, Esko-Juhani Tennilä arvioi.
– Samaan aikaan veronalennuksissa on otettu käyttöön yhä enemmän herra prosentti, joka suosii isotuloisia.
Hän esitteli ryhmätoverinsa Mikko Kuopan laskelmia, joiden mukaan kuluvalla vaalikaudella 100 000 vuodessa tienaavat ovat saaneet yli 3 000 euroa veronalennuksina käteen, euroina. 10 000 euron vuosituloilla alennusta on 400 euroa
– Näin ne tuloerot kasvavat. Prosentti ja euro ovat eri asioita, Tennilä sanoi.
– Verotus on lisännyt käteen jäävien eurojen osalta tuloeroja.
– Nämä ovat euroja eivätkä prosentteja, sillä euroilla ostetaan, Kuoppa kertasi.
Kelamaksun poisto ei työllistä
Erkki Virtanen toi Kataiselle terveisiä yrittäjältä Kuopion torilta.
– Niissä sanotaan, että ne 14 — 15 euroa, jotka kelamaksun poistosta hänelle yhtä työntekijää kohti siunaantuvat, eivät innosta häntä yhtään työllistämään uusia työntekijöitä. Sen sijaan se energiaverojen korotus, joka on kompensaatioksi tehty, estää häntä työllistämästä.
Matti Kangas muistutti siitä, että välilliseen verotukseen siirtyminen esimerkiksi energia- ja arvonlisäveroa nostettaessa ei ole siirtymistä tasaveroon.
– Hallitus ei vie maata tasaveroon vaan vie maata vielä huonomman veromallin suuntaan. Kyse on regressiivisestä verotuksesta, joka tarkoittaa sitä, että vähemmän tienaava maksaa tuloihinsa nähden veroja suuremman prosentin mukaan kuin enemmän tienaava. Jos on kyse tasaverosta, niin molemmat veroprosentit ovat samat.
Lamakiusatut lapset
Kari Uotila kertasi, mitä nuoret ovat saaneet hallitukselta.
– Vuonna 1987 syntyneitä nuoria voisi sanoa lamakiusatuiksi lapsiksi. Joka neljännellä heistä on rikostausta. Joka viidennellä on ollut mielenterveysongelmia. Joka kuudennelta puuttuu peruskoulun jälkeinen tutkinto, hän muistutti THL:n tutkimuksesta.
– Ja mitä hallitus teki näille nuorille? Käytti sitä oppia, josta täällä Ville Niinistö (vihr.) totesi, että (Osmo) Soininvaara esittää, että täytyisi olla kala tai onki. Minusta nuorelle ei ole onki eikä kala, että leikataan toimeentulotuesta 20 prosenttia tai jopa 40 prosenttia – näiltä nuorilta, jotka ovat niitä koulukiusattuja, lamakiusattuja ja täysin syrjäytyneitä.
Pentti Tiusanen jatkoi samasta aiheesta.
– Se on tuon syntymävuoden joukko, mutta samanlaisia koulupudokkaita on jokaisessa vuosiluokassa 1980-luvulta 1990-luvulle. Tässä on todellakin aikapommi.