Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään tänään tiistaina tapausta, jossa saksalainen kauppaketju vaatii entiseltä työntekijältään vahingonkorvauksia tämän Facebook-kirjoittelun perusteella.
Parikymmentä mielenosoittajaa uhmasi lumipyryä käräjäoikeuden edustalla ja osoitti tukea koruliikeketju Bijou Brigitten entiselle työntekijälle Elina Karjalaiselle.
Mukana oli myös Palvelualojen ammattiliiton varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen.
Työnantajapuoli yrittää tehdä tästä esimerkkiä, jotta tulevaisuudessa ihmiset olisivat vielä kiltimpiä.
– Kyse on palvelualan työpaikasta. Elina Karjalainen otti kantaa työkavereidensa puolesta yrityksessä, jossa ei ole luottamusmiestä. Tällaiselle rohkeudelle olen tullut antamaan tukeni.
Jutun lopputulosta Julkunen ei lähde arvailemaan, mutta sanoo ihmettelevänsä, jos Karjalaiselle langetaan vahingonkorvaus.
– Se olisi poliittinen päätös, ei oikeuden päätös.
Bijou Brigitte vaatii Karjalaiselta 5 000 euron vahingonkorvausta, koska hän on Facebookissa kehottanut boikotoimaan yritystä.
Kiistoja sopimuksista ja palkoista
Boikottikehotus syntyi, kun Bijou Brigitte ei uusinut Karjalaisen työkavereiden määräaikaisia työsopimuksia, vaikka yritykseen palkattiin samaan aikaan uutta väkeä.
Yrityksen ja entisten työntekijöiden välillä on myös ollut kiistoja palkkasaatavista, joita Palvelualojen ammattiliitto on joutunut selvittämään.
Vajaa viikko ennen oikeudenkäyntiä Bijou Brigitte ilmoitti maksavansa Karjalaisen kollegoiden saatavat.
– Tämä osoittaa Karjalaisen olleen alunperinkin oikeassa, toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso.
Vasemmistonuorten Ilmianna pomosi -kampanja on seurannut Karjalaisen tapausta jo yli vuoden ajan.
– Juttu on pitkittynyt, mikä on ollut Elinalle raskasta.
Työnantajat pelottelevat kiltiksi
Kaarlo Julkunen ei usko, että Karjalaisen jutussa kyseessä on vain yksittäinen työnantaja hakemassa korvausta.
– Työnantajat ovat alkaneet havitella vahingonkorvauksia muissakin työtaistelujutuissa. Yritetään osittain matkia sellaista amerikkalaista mallia.
– Luulen, että työnantajapuoli yrittää tehdä tästä esimerkkiä, jotta tulevaisuudessa ihmiset olisivat vielä kiltimpiä.
Julkunen kertoo PAM:ssa olevan tällä hetkellä käsittelyssä 594 erimielisyysjuttua, jossa työnantajan epäillään loukkaavan joko työehtosopimusta tai lainsäädäntöä.
– Niistä puolet on palkkavilppiä eli puhtaasti sitä, että työnantaja ottaa työntekijältä rahaa taskuunsa. Sitä ei tänä päivänä katsota rikokseksi. Mutta jos työntekijä ottaa sokerivajaukseen banaanin, se katsotaan näpistykseksi ja siitä joutuu työsuhteesta pois. Tämä on kohtuuton ero.
– Onneksi nuoret ovat rohkeampia kuin keski-ikäiset, jotka 90-luvun lama teki kilteiksi, sanoo Kaarlo Julkunen.
Hän kiittelee Vasemmistonuorten Ilmianna pomosi -kampanjaa, joka on ollut aktiivisessa yhteydessä ammattiyhdistysliikkeen kanssa.
– Toivon, että tämänkaltainen toiminta lähentää kansalaisjärjestöjä ja ay-liikettä toisiinsa. Tavoitteet kun ovat aika lailla samanlaiset.