Erilaisuus ja samankaltaisuus. Mukaan ottaminen ja ulossulkeminen. Hyväksyminen ja kieltäminen.
Nämä vastaparit näkyvät Art Against Racism -näyttelyssä Helsingin Sarjakuvakeskuksessa. Se esittelee 10-19-vuotiaiden nuorten taiteilijoiden valokuvia, sarjakuvia ja tekstejä.
Samoja vastapareja palloteltiin ajatusten ja tunteiden herättämiseksi rasismin vastaisessa taidetyöpajassa, jossa näyttelyn teokset ovat syntyneet.
”Oman kokemisen ja näkemisen kautta asioita voi rauhassa itsekseen pohtia, ilman julkista paljastumista.”
– Tässä haluttiin antaa nuorille kanava ja tilaisuus ottaa osa rasisminvastaiseen toimintaan, aktivoitua, kertoo Asta Rentola Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssista.
Työpajaan valittiin kilpailun kautta 18 nuorta eri puolelta Suomea. Pajassa nuoret työskentelivät kolmen eri kulttuuritaustaisen taiteilijan ja nuorisotyöntekijöiden ohjauksessa. Työpaja tarjosi tietoa ja taitoa sekä kantaaottavasta taiteesta ja taiteen tekemisestä että rasismista.
Samalla Allianssi haki muotoa, jolla yhdistää rasisminvastainen nuorisotyö ja taide.
Oivalluksia hiekkalaatikolla
– Taiteen avulla voidaan käsitellä vaikeita, abstraktejakin asioita, kuvailee Allianssissa monikulttuurisuus- ja vähemmistöasioiden parissa työskentelevä Asta Rentola.
– Oman kokemisen ja näkemisen kautta asioita voi rauhassa itsekseen pohtia, ilman julkista paljastumista.
Töissään nuoret tekijät käsittelevät suhdettaan rasismiin ja rasismin vastustamiseen. Sarjakuvien arkiset tilanteet koulussa ja hiekkalaatikolla näyttävät selkeästi, kuinka sattumanvaraista syrjiminen ja ulossulkeminen voi olla.
Sekin näkyy, kuinka riemullista ja voimauttavaa voi olla erilaisuuden pelon voittaminen tai kiusatun puolustaminen.
Kilpailun ja työpajan toteuttivat Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ja No Racism -hanke (Pelastakaa Lapset) yhteistyössä Nuori Kulttuurin kanssa.
Nuorten taiteilijoiden Art Against Racism -näyttely 26. helmikuuta saakka. Sarjakuvakeskus, Hämeentie 150, Helsinki. Vapaa pääsy.