Sukelsin mielenkiintoiseen maailmaan, kun pääsin Oulun rakennusvalvonnan järjestämän seminaarin paneelikeskusteluun, jonka teemana oli energiaviisas rakentaminen. Asiantuntijaluennoissa etsittiin teemaan uusia käytännön ratkaisuja ja tulin koko ajan vakuuttuneemmaksi, että hitsi, tässä on todellisia mahdollisuuksia saada Suomeen runsaasti uusia työpaikkoja, kun energiaviisaaseen rakentamiseen yhdistetään uutta teknologiaa.
Marraskuussa julkaistussa ERA 17 -raportissa on hurjasti ehdotuksia, joihin kannattaa ainakin jokaisen kansanedustajaehdokkaan tutustua. Taitaa olla tämän hallituksen paras aikaansaannos.
Seminaarissa oli koko ajan tunne, että miksi näistä asioista ei puhuta enemmän julkisuudessa. Esimerkiksi siitä, että nykyisin Suomessa tulee yhdeksän miljardin vuosikustannukset rakentamisen ongelmista. Vain pieni osa on rakennusten korjauskustannuksia, suurimmalla osalla korjataan ihmisten terveysongelmia ja työstä tulee poissaoloja sairauksien vuoksi. Kas kummaa, sama summa, joka kestävyysvajeen väitetään olevan ja vaativan leikkauksia ja korottavan asumisen verotusta.
Rakennusvalvonnalla on siis tehtävää, mutta mikä tässä kaiken kaikkiaan mättää. Nostinkin seminaarissa esille muutamia kysymyksiä, joita siellä ei muuten käsitelty. Muistan, miten Vasemmistoliiton tavoiteohjelmaseminaarissa tammikuussa 2010 ympäristöneuvos Sauli Rouhinen ja SLL:n Leo Stranius valottivat hyvin ilmastomuutoksen haasteita.
Siellä kävi ilmi, että betonirakentaminen sitoo valtavasti energiaa. Olisiko puurakentaminen laajamittaisemmin Suomessa mahdollista? Esillä oli lukuisia kansainvälisiä esimerkkejä energiaviisaasta rakentamisesta ja maalämmön hyödyntämisestä.
Miksi kaikki kuitenkin etenee niin hitaasti Suomessa? Väitän, että viimeaikainen ”halvan” ydinenergian hypetys on jättänyt varjoon todelliset mahdollisuudet kehittää geoenergiaa, joka käsittää maalämmön lisäksi muun muassa auringon tuottamaa merten ja sisävesien lämpöenergiaa.
Kemia ja fysiikka eivät olleet vahvuuksiani kouluaikana, mutta nyt kyllä kiinnostaisi tietää, mitkä ovat aurinko- ja muun geoenergian mahdollisuudet Suomessa. Saksan läpi junamatkalla kolme vuotta sitten ihmettelin, kun lähes jokaisen omakotitalon katolla oli aurinkokennoja. Enpä ihmettele enää, siellä nimittäin ylimääräisen energian voi syöttää valtakunnan verkkoon. Suomessa ei? Veroporkkanaakin voisi täällä käyttää.
Kysyin rakennusvalvonnan edustajalta, eikö valtava harmaa talous vaikuta rakentamisen laatuun Suomessa. Kiinnostaako pimeää työvoimaa käyttävää rakennusfirmaa noudattaa muitakaan säännöksiä? Kysymys jäi leijumaan…
Vasemmistoliitto voisi nostaa geoenergiaa ja energiaviisasta rakentamista enemmän esille julkisuudessa. Vai mitä Paavo? Tulisitko seuraavalla maakuntamatkalla tutustumaan vaikkapa Kempeleen omakotitaloalueeseen, jota ei liitetä ollenkaan yleiseen sähköverkkoon?
Kirjoittaja on oululainen kaupunginvaltuutettu.