Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat toistelleet, että verotuksessa ei käytännössä ole kuin yksi toteuttamiskelpoinen vaihtoehto. Kokoomus julisti tätä ainoan vaihtoehdon mallia valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) suulla lauantaina. Itse asiassa sama kaiku on askelten kuin on ollut istuvalla hallituksellakin, vaikka keskusta haluaakin tehdä hienoista pesäeroa hallituskumppaniinsa.
Poliittisen keskustelun kannalta on tietysti hyvä, että Katainen puolustaa hallituksensa pääosin kokoomuslaista linjaa. Jos keskusta taas haluaa erottautua vaalikentillä, niin sille linjan muutos ei välttämättä ole uskottavaa. Hallituksen vero- ja talouspolitiikassa kokoomus on vienyt mennen tullen ja keskustan Mauri Pekkarinen on yrittänyt hieman panna hanttiin, mutta muut keskustan ministerit ovat perääntyneet takamaastoon kuulolle.
Kokoomuksen mielestä tuloverotusta pitäisi edelleenkin keventää. Jo toteutettujen monien miljardien helpotusten lisäksi kevennyksiä pitäisi tehdä vielä miljardin euron verran. Samaan aikaan kokoomuksen mallissa ennen muuta tavaroiden ja palvelujen hinnoissa maksettavaa arvonlisäveroa pitäisi korottaa kahdella prosenttiyksiköllä.
Niin arvonlisäverojen kuin energiaverojenkin korotukset kohdistuvat kaikella voimallaan pienituloisiin ja sosiaalisten etuisuuksien saajiin. Kokoomus haluaa näin kasvattaa tuloeroja ja ottaa entistä pitempiä askelia kohti rikkaita suosivaa tasaveroa.
Vasemmistoliitto julkisti maanantaina oman verotusmallinsa ja osoitti konkreettisella tavalla, että veropolitiikassa on aidosti vaihtoehtoja. Kyse on politiikan suunnasta. Lisää veroja voidaan ottaa sieltä, missä on veronmaksukykyä. Aina ei tarvitse mennä köyhien kukkarolle. Leikkauslistojakaan ei tarvita, jos verotusta muutetaan oikeudenmukaisemmaksi.
Samat summat kuin kokoomuksen mallissa saataisiin muun muassa palauttamalla niin varallisuusvero kuin työnantajan Kela-maksu, muuttamalla koko pääomaverotus progressiiviseksi, käymällä tosissaan harmaan talouden kimppuun sekä kiristämällä hieman viime vuosina kevennyksistä nauttineiden hyvätuloisten verotusta.