Vaikka Sofokles kirjoitti näytelmän vallasta ja moraalista jo 2 400 vuotta sitten, on se yhä ajankohtainen. Antigonen teemoihin sisältyvät ongelmat sodasta, vallasta ja moraalista ovat vähintäänkin uutisten kautta meille kaikille tuttuja.
Ritva Siikalan ja Marja Kaarina Mykkäsen sovituksessa kreikkalaista tragediaa kertoo joukko thebalaisia.
Näytelmän tapahtumat lähtevät liikkeelle Theban sisällissodan jälkeisestä aamusta. Antigonen kaksi veljeä ovat olleet sodan vastakkaisilla puolilla. Toinen saa sankarillisen hautaamisen, mutta toisen hautaamisen kieltää vallan ottanut Kreon. Vainajan heitteillejättö on rikos ikiaikaista lakia ja jumalten tahtoa vastaan. Idealistinen Antigone pitää kiinni elämää ylläpitävistä arvoista ja uskaltaa peittää ruumiin, tästä tulistuneena Kreon määrää Antigonen tapettavaksi.
Tämä ei kerro Kemistä, Helsingistä eikä Suomesta vaan maailmasta.
Vaikka Kreonin kohtalo on murtuminen ja Antigonen kuolema, lupaa näytelmän ohjaava Siikala, että mukaan mahtuu myös huumorin pilkahduksia.
Hänen ohjauksessaan korostuu monipuolisuus ja -arvoisuus, jossa on oma sijansa niin musiikilla, tanssilla kuin perinteisellä teatteri-ilmaisulla.
– Katsoja näkee, ettei tämä kerro Kemistä, Helsingistä eikä Suomesta vaan maailmasta. Meidän esityksissä sana, sävel ja liike ovat kaikki tasavertaisia kommunikaation lähteitä. Käytämme tässä myös useita kieliä suomea, ruotsia, englantia, japania ja wolofia, jotka ovat kaikki esiintyjien äidinkieliä, Siikala kertoo.
Mukana monipuolisessa esiintyjä paletissa ovat tanssijat Aki Suzuki ja Richmond Ghansah, muusikko Pape Sarr ja laulavat näyttelijät Eija Ahvo sekä Marika Westerling, perinteisempää teatteri-ilmaisua edustaa Kalle Holmberg. Musiikin näytelmään säveltää Otto Donner.
Mahdoton esitys
– Tuntui ehdottoman välttämättömältä, että näyttämöllä on eritaustaisia esiintyjiä. Tällä tavalla maailma on läsnä konkreettisesti.
Dramaturgiaa Siikala ja Mykkänen ovat tehneet näytelmään pari vuotta, varsinaiseksi onnen kolaukseksi ohjaaja sanoo uutta Kirsti Simonsuuren tekemää suomennosta.
Antigonea ei ole lähdetty rakentamaan varmalle ja valmiille pohjalle, mutta siitä huolimatta näytelmä nousee pian jaloilleen.
– Tämähän on ihan mahdoton, eihän tämmöistä voi itse asiassa tehdä. Ei meillä ole rahaa, ei paikkaa, eikä mitään ja sitten kuitenkin vaan tehdään, Siikala nauraa.
– Työryhmä ja Kassandrateatteri tekevät mahdottoman mahdolliseksi.
Näytelmä on suunnattu kaikille ihmisille, jotka haluavat ajatella elämän suuria kysymyksiä ja kokea monitasoisen taide-elämyksen, mutta etenkin nuorille näytelmä tarjoaa pureskeltavaa.
– Koskaanhan eivät moraaliset kysymykset ole niin kiinnostavia kuin nuoruudessa, Siikala toteaa.
Antigone saa ensi-iltansa Korjaamon vaunusalissa, mutta se nähdään sen lisäksi ainakin Espoon kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Turun Linnateatterissa.
Antigonen ensi-ilta 23. maaliskuuta Korjaamon vaunusalissa Helsingissä.