Kaikki oppositiopuolueet ovat yhtenä rintamana tivaamassa hallitukselta selitystä siihen, miksi se on antanut tuloerojen kasvaa ja miksi se ei ole tehnyt esitystä kiristää pääomatulojen verotusta, vaikka esimerkiksi kummankin päähallituspuolueen johtajat ovat julkisuudessa kertoneet sitä kannattavansa.
Demarien aloitteesta keskiviikkona jätetyssä Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksen kolmannessa välikysymyksessä todetaankin tuloerojen kasvun ja hallituksen veropolitiikan liittyvän olennaisesti toisiinsa.
Pieniä tuloja verotetaan tällä hetkellä suhteettoman ankarasti ja vastaavasti hallitus on koko valtakautensa ajan alentanut hyvätuloisten verotusta. Kulkeminen tasaveron suuntaan on tehnyt verotuksesta entistä epäoikeudenmukaisemman. Jopa pienistä tulonsiirroista maksetaan ankarammin veroa kuin samansuuruisesta ansiotulosta, eläkkeestä tai pääomatulosta.
Pääomatulojen kasvu on osaltaan kasvattanut tuloeroja ja tätä kehitystä on vielä nopeuttanut pääomatulojen lempeä verotus. Nyt ennen vaaleja kaikki puolueet ovat kuin yhdestä suusta valmiit kiristämään pääomatulojen verotusta, niin myös hallituspuolueet. Miksi ne eivät kuitenkaan ole toimineet, vaikka niillä on valta käsissään?
SDP haluaa nostaa pääomatulojen verotuksen kiristämisen kynnyskysymykseksi hallitukseen menolle. Koska kaikki ovat tästä asiasta samaa mieltä, niin kynnys jää kyllä aika matalaksi – mutta voihan olla että puolueet eivät ole sanojensa mittaisia.
Välikysymyksen tekijät ovat yhtä mieltä siitä, että hallituksen talouspolitiikka on heikentänyt valtiontaloutta. Hyvätuloisia suosineet veronkevennykset ovat osaltaan vaikuttaneet myös niin sanotun kestävyysvajeen syntyyn. Hyvin ketterästi tämän politiikan arkkitehdit valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) johdolla haluavat sen kuitenkin unohtaa.