Korkeakoulutettu yrittäjä on palkansaajaa tyytyväisempi työhönsä ja yksityiselämäänsä, selviää Akavan yrittäjätutkimuksesta.
– Yrittäjät pitävät työtään vaihtelevana, itsenäisenä ja merkittävänä useammin kuin palkansaajat, toteaa tutkija Katri Luomala Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta.
Palkansaajat korostavat puolestaan enemmän työn sosiaalisuutta.
– Yllättävää oli, että yrittäjät saavat palkansaajia enemmän palautetta. Ilmeisesti asiakkailta saa herkemmin palautetta kuin omalta työyhteisöltä tai esimieheltä.
Insinöörit stressaavat eniten
Tutkimuksen mukaan tyytyväisimpiä olivat terveysalan- ja tyytymättömimpiä tekniikan alan miesyrittäjät. Tämä selittyy Luomalan mukaan ainakin stressillä.
– Stressi näyttää linkittyvän selkeästi työhyvinvointiin. Stressaantuneimmat eli eri alojen insinöörit olivat myös tyytymättömimpiä. Tyytyväisimmät eli lääkärit kokivat puolestaan vähiten stressiä.
Naiset olivat miehiä tyytyväisempiä elintasoon, työhön ja omiin saavutuksiinsa. Tämä saattaa Luomalan mukaan selittyä erilaisilla odotuksilla.
– Naisilla ei ole yritysten suhteen välttämättä yhtä paljon kasvupyrkimyksiä kuin miehillä.
Työtyytyväisyys ei pidennä työuraa
Tutkimuksen mukaan hyvä työtyytyväisyys ei näyttäisi pidentävän työuraa. Työhönsä tyytyväisimmät lääkärit haluavat muita aiemmin eläkkeelle kun taas tekniikan alan yrittäjät haluavat jatkaa työntekoa.
– Selittävä tekijä on tulotaso. Tekniikan alalla ei tutkimuksen mukaan olla tyytyväisiä elintasoon ja halutaan siksikin jatkaa työntekoa, Luomala kertoo.
Tutkimuksen mukaan valtaosa yrittäjistä aikoo kuitenkin jäädä eläkkeelle palkansaajaa iäkkäämpänä. Suurin osa on valmis työskentelemään vielä vanhuuseläkkeellä.
Yrittäjien sosiaaliturvaan parannuksia
Selvityksen mukaan yrittäjäksi ei ryhdytä heti valmistuttua. Kahdella kolmesta yrittäjästä on takanaan 10 vuoden palkkatyöura. Kynnys ryhtyä yrittäjäksi on korkea, toteaa Akavan elinkeinopoliittinen asiamies Mats Nyman.
– Kynnystä palkkatyön ja yrittäjyyden välillä pitäisi madaltaa.
Äärimmäisen tärkeää on kehittää yrittäjien ja ammatinharjoittajien sekä heidän perheenjäsentensä sosiaaliturvaa palkansaajien tasolle.
Akavalaisia yrittäjiä on noin 24 000. Heistä 88 prosenttia toimii täysipäiväisesti. Tutkimukseen vastasi yhteensä 3 400 yrittäjää ja palkansaajaa.