Kansanedustaja Pentti Tiusanen (vas.) vaatii oikaisua omaishoitajapalkan verotuksen epäoikeudenmukaisuuteen. Hallitukselle tekemässään kirjallisessa kysymyksessä hän pitää omaishoidon tuen päällimmäisenä ongelmana verotuksen ankaruutta.
Tiusasella on esimerkkitapaus:
Omaishoitaja sai viime vuonna 11 000 euroa eläketuloa ja omaishoitajapalkkaa 6 190 euroa. Eläketulon ennakkovero oli 6 prosenttia ja ja omaishoitajapalkan ennakkovero 36,5 prosenttia. Tulojen lopullinen kokonaisveroprosentti oli 14,68 prosenttia.
– Tämä kertoo omaishoitajan väheksymisestä. Palkka on pieni erityisesti työn määrään ja vaativuuteen nähden. Omaishoitajat hoitavat sydämellään, Tiusanen sanoo.
Hän toteaa, että omaishoitajien palkka on lähes säännönmukaisesti eduskunnan määrittelemä minimi.
– Eduskunta ei kuitenkaan tätä tarkoittanut säätäessään omaishoitoon vähimmäiskorvauksen, Tiusanen painottaa.
Vero kaappaa ison osan
Laki omaishoidon tuesta tuli voimaan vuoden 2006 alusta. Vähimmäiskorvaus on 354 euroa kuukaudessa.
– Omaishoitajat ymmärtävät palkkion tunnustukseksi tärkeästä työstä. Nyt ennakkovero kuitenkin leikkaa palkasta suuren osan, vähintään kolmisenkymmentä prosenttia, Tiusanen sanoo.
Vasemmistoliitto hävisi joulukuussa eduskunnan äänestyksessä kansanedustaja Mikko Kuopan (vas.) esityksen omaishoitajan tulon verottomuudesta äänin 23-153.
Esimerkiksi eläkkeensaajaa verotetaan omaishoidon palkkiosta lisätulona, jolloin verotus leikkaa palkkiosta lähes puolet.
Yhteiskunta romahtaisi ilman omaishoitajia
Tiusanen muistuttaa, että suomalainen yhteiskunta ei toimisi ilman omaishoitoa.
– Sitä korvaavaa järjestelmää ei ole. Omaishoito on edellytys vanhustenhoidon ja pitkäaikaishoidon järjestämiselle, hän sanoo.
Suomessa on 320 000 omaishoitajaa, joista eläkeläisiä on 200 000.
– Palkka ei ole useimmiten missään suhteessa tehtyyn työmäärän ja omaishoitaja tekeekin työtään sydämellään, Tiusanen toteaa ja painottaa, että valtaosa omaishoitajista tekee työtään nyt palkatta.
Vuoden 2007 tilaston mukaan Suomessa oli 29 000 kunnallista omaishoitajaa, joista yli puolet oli eläkkeellä ja noin viidennes kokopäivätoimisesti työssä.
Omaishoito Kelan vastuulle?
Tiusasen mielestä omaishoito tulisi siirtää osa Kelan toimintaa, koska nykyisellään, kuntien hallinnassa, se toteutuu eri tavoin eri puolilla Suomea.
– Omaishoitajan työ on vaativaa, usein kaksikymmentäneljä tuntia seitsemänä päivänä viikossa jatkuvaa. Se kuormittaa omaishoitajaa eikä tilannetta helpota omaishoitajan palkan ankara verottaminen, hän sanoo.
Tiusanen vaatii hallitukselta selvitystä siitä, mitä se aikoo tehdä alentaakseen omaishoidon palkan ennakkoveroprosenttia.
Lisäksi Tiusanen kysyy, voitaisiinko omaishoidon palkka muuttaa verottomaksi tuloksi.