Sherwoodin metsä on salaperäisyydessään lumoavan kaunis, Pikku-Johnin ja Robin Hoodin tapaaminen oopperan alkumetreillä herkistää katsojan, lupaillen sadunomaisuutta ja taiteellisesti ehjää esitystä. Mutta osittain esityksestä kehkeytyy sellaista räiskettä ja räminää, että alta pois oopperataiteen parhaat perinteet ja lumo. Kaikille tuttua kansantarua Robin Hoodista erilaisine muunnelmineen on kerrottu yli 800 vuotta.
Rikhard Leijonamieli on ristiretkellä, sijaishallitsijana toimiva prinssi Juhana on täysi tumpelo vallanpitäjänä, joten hännystelijöitä riittää. Vallankahvaan hamuaa epärehellinen ja juonitteleva Nottinghamin sheriffi. Kovia kokeneesta kreivistä kehkeytyy lainsuojaton ja taitavana jousimiehenä kunnostautunut Robin Hood. Iloisten veikkojensa kanssa hän seikkailee Sherwoodin metsissä. He varastavat rikkailta ja jakavat köyhille. Nykyään, kun asiat ovat päinvastoin täällä pohjoisella havumetsävyöhykkeellä, 100 vuotta täyttävä Kansallisooppera on valinnut Jukka Linkolan säveltämänä tämän tarinan juhlaohjelmistoonsa.
Esiin nousevat aikamme vallankäytön kipupisteet.
Hieman ihmetystäkin herättäneen, koko perheen oopperan esittämisen jalona tarkoituksena on houkutella oopperataiteen pariin sellaisiakin nuoria, joiden ensisijaisiin harrastuksiin ei ooppera kuulu. Valitettavasti nuorten kosiskelulle on annettu liikaakin tilaa, ja ooppera on luiskahtaa Hollywood-elokuvien genreen.
Miekkailukohtaukset, pommitukset ja räväkkä meno ja Linkolan viihteellinen musiikki pauhaa niin, että solistiparat eivät kaikin osin jaksa pinnistellä ääntään kuuluville. Tekstityslaite onkin veraton apuväline.
Seesteisiäkin hetkiä riittää. Robin Hood -oopperalla on myös paljon annettavaa ja se saa katsojan pohtimaan epäoikeudenmukaisuutta ja vallan väärinkäyttöä.
Taitavasti riimitelty, libretto on verbaalivirtuoosi Jukka Virtasen käsialaa ja ohjaus Kari Heiskasen. Hän on halunnut nostaa oopperapyhättöön ”tulonjakonäytelmän”. Esiin nousevat myös aikamme vallankäytön kipupisteet piilovaikuttamisen parhaita perinteitä noudattaen. Ehkä tuo indoktrinaatio hujahtaa nuorilta ohi korvien, mutta Robin Hood tarjoaa myös hyvään pyrkivän samaistumishahmon nuorille chequevaroille.
Keskeisiksi teemoiksi nousevat rakkaus, ilo ja vapaus, tai aivan yhtähyvin vapaus, veljeys ja tasa-arvo.
Linkolan värikylläinen, jylisevä kudos liukuu myös romantiikan heijastuspinnalla. Se on taistelukohtauksissa iskevää, ja rakkauskohtauksissa lähes siirappisen sentimentaalista musikaalimusikkia. Pulmana on fragmentaalisuus, kauniit aariat katkeavat pahemmillaan kuin veitsellä leikaten, enkä muutenkaan ymmärtänyt, mihin moinen kiire kohtauksesta toiseen.
Baritoni Ville Rusanen on karismaattinen ja herkkinä hetkinään liikuttavan hauras Robin Hood, josta esityksen aika kasvaa todellinen sankari. Hän nauttii ilmiselvästi roolistaan ja uskaltaa näyttää tunteidensa koko kirjon. Rusanen on näyttämöllisesti erityislahjakkuus, ja äänellisesti erittäin hyvässä vedossa. Myös Robinin intohimojen kohde, Mari Palo Marian roolissa lauloi hyvin ja oli sisäistänyt ihmisen osansa uskottavasti. Rusanen ja Palo muodostivat herkän ja sointuisasti laulavan lemmenparin.
Matti Salmista ei ensi-illassa odotetusti kuultukaan sheriffin roolissa, mutta mallikkaasti tuon vastenmielisen pyrkyrin roolin lauloi ja juonitteli kakkosmiehityksestä kaapattu Jyrki Korhonen. Hänen äitinään alusvaatekertaansa esitteli sopraano Päivi Nisula, hullunkurisena, vallanhaluisena akkana vastaten oopperan huumoripuolesta. Sävykkäästi laulava Melis Jaatinen esitteli idän ihmeitä neuvokkaana arabineitona tuoden kiinnostavan lisän henkilögalleriaan.
Eritysmaininnan ansaitsevat Mikki Kuntun nerokas valaistus ja Kati Lukan kiehtova, sadunomainen lavastus. Ja mitkä koirat! Jesse Liskola ja Arttu Peltoniemi sheriffin muka verenhimoisina koirina olivat taipuisat ja hellyttävät haukkuen oopperan parhaimpia akordeja.
Suomen Kansallisooppera: Robin Hood. Sävellys: Jukka Linkola, musiikinjohto Mikko Franck, ohjaus Kari Heiskanen, lavastus Kati Lukka, puvut Marja Uusitalo, valaistus Mikki Kunttu. Rooleissa mm. Ville Rusanen, Jyrki Korhonen, Mari Palo, Jyrki Anttila, Melis Jaatinen, Ensi-ilta oli 14.1.Koko perheen Robin Hood -ooppera esitetään Yle Teemalla 6.2.