Tunisian kuukauden kestäneet mellakat ovat aiheuttaneet virallisesti 23 kuolonuhria, oppositio puhuu jopa sadasta.
Kaikki alkoi kuukausi sitten, kun vihanneksia myynyt katukauppias Mohamed Bouazizi sytytti itsensä tuleen Sidi Bouzidin kaupungin torilla. Nuorukaisella ei ollut myyntilupaa ja poliisi oli takavarikoinut hänen koko myyntivarastonsa.
Itsemurha johti valtavaan kansannousuun. Poliisi ampui häikäilemättä suoraan väkijoukkoon, mielenosoittajia pahoinpideltiin, naisia raiskattiin, sairaalat täyttyivät haavoittuneista.
Torilla tapahtunut nuoren ihmisen omaisuuden takavarikointi ja siitä johtunut itsemurha kohosivat Tunisian nuorison ahdistuksen vertauskuvaksi.
Korruptoitunut
itsevaltias
Poliisilaitos on täysin korruptoitunut ja riistää häikäilemättä varsinkin nuoria. Tunisian nuoriso on hyvin koulutettua, mutta 72 prosenttia siitä on työttömänä.
Viha kohdistuu ennen kaikkea maata 23 vuotta itsevaltiaan tapaan hallinneeseen 74-vuotiaaseen presidentti Zine El Abidine Ben Aliin. Häntä syytetään korruptiosta, oman perheensä suosimisesta ja luokkaerojen kasvattamisesta.
Ben Ali on luvannut luoda maahan 350 000 uutta työpaikkaa kahden vuoden aikana, mutta sen sijaan hän on sulkenut monia kouluja ja yliopistoja.
Tunisiasta on kehittynyt viime vuosina suosittu matkailumaa. Siksi rannikkoon ja varsinkin maan eteläosassa sijaitsevan Djerban saaren kehittämiseen on investoitu paljon. Luksushotelleja nousee rannoille ja Tunisia alkaa vakavasti kilpailla Marokon kanssa, jonka hintataso on viime aikoina kohonnut huimasti.
Sisämaa jätetty
jälkeen kehityksestä
Sen sijaan sisämaan kehittäminen on täysin unohdettu. Mellakat alkoivat nimenomaan Tunisian keskellä sijaitsevasta Kasserinen kaupungista, joka ei ole matkailualueella. Kuitenkin hinnat ovat siellä kohonneet samaan tahtiin kuin muuallakin. Työttömillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin harjoittaa katukauppaa myyden milloin mitäkin. Myyntilupia ei myönnetä, joten ainoa keino on toimia laittomasti ja paeta poliisia jos ehtii.
Nykyinen mellakointi ei muistuta lainkaan vuoden 1983 mellakoita, jolloin protestoitiin leivän hinnan kohottamista vastaan. Nyt kysymys on vallan korruptoitumisesta ja kansalaisoikeuksien polkemisesta.
Aiheesta enemmän perjantaina 14.1.2011 ilmestyneessä Viikkolehdessä.