Maailman luonnonsuojelujärjestö WWF varoittaa kuluttajia tuontikalojen ongelmista. Esimerkiksi tuoreen tonnikalan ostaminen on järjestön mielestä suorastaan ympäristörikos.
– Jopa 75 prosenttia Suomessa myydystä kalasta on ulkomaista ja esimerkiksi silakkaa syödään vuodessa keskimäärin vain noin yksi annos henkeä kohden, WWF:n Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen ihmettelee.
WWF julkaisi tiistaina kalaoppaan, jossa Suomessa myytävät ruokakalat on luokiteltu niiden ympäristöystävällisyyden mukaan. Kalat on jaoteltu liikennevalojen mukaan punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin. Kuluttaja voi poimia vihreällä merkittyjä kaloja lautaselleen tai ostoskoriinsa hyvällä omallatunnolla, keltaisen värin kohdalla tulee harkita kestävämpää vaihtoehtoa ja punaisella merkittyjä välttää kokonaan.
Kotimainenkaan villikala ei aina ole ekologinen valinta. WWF muistuttaa, että esimerkiksi meritaimen ja ankerias ovat uhanalaisia lajeja, joita ei siksi kannattaisi suuhun laittaa. Ekologisia valintoja olisivat sen sijaan muun muassa kotimainen silakka ja kuha.
Luonnonkalaa vaikea saada
Kalojen luokittelu niiden ekologisuuden mukaan saa kannatusta kalatiskin takaa.
– En ymmärrä, miksi Suomeen pitää tuoda lämpimien vesien kaloja. Kotimaisella kalalla pitäisi pärjätä, Hakaniemen hallissa Helsingissä toimivan Reitin kalan kalakauppias Kalevi Miettinen sanoo.
Hänen mielestään on hyvä asia, että WWF on laatinut kalaoppaan, jossa kuluttajia valistetaan aiheesta. Miettisen kalatiskiltä ei ulkolaisia kaloja löydy.
– Ensisijaisesti pyrin hankkimaan myyntiin kotimaista villikalaa. Jos sitä ei kuitenkaan ole saatavilla, hankin myyntiin myös kotimaista kasvatettua kalaa, Miettinen toteaa.
Hän kuitenkin muistuttaa, että villikalan myyntiin saaminen ei ole pelkästään tahdon asia. Asiakkaat toivovat villiä kalaa, mutta sitä ei aina voida tarjota, koska villin kalan saaminen on kiinni sääoloista ja usein myös kalaonnesta.
– Markettien kalatiskit tarjoavat pääosin kasvatettua kalaa, koska villin kalan saaminen myyntiin on usein hankalaa. Joudun joka päivä soittelemaan ja kiertämään eri paikoissa, jotta myyntiin saadaan villiä kalaa. Esimerkiksi nyt tilanne on hankala, koska merenjäällä on paksu vesikerros, joka vaikeuttaa kalastajien liikkumista.