Lauantain joukkomurha Arizonassa on johtanut keskusteluun, joka ei ole erityisen yllättävää. Liberaali media vetää Teekutsuliikkeen ja muun jyrkän oikeiston vuosia jatkuneen myrkynkylvön osasyylliseksi tragediaan. Oikeisto ravistautuu irti vastuusta ja korostaa, että kyseessä oli ”yksittäisen hullun” teko.
Tietysti kyseessä oli yksittäistapaus, ampuja Jared Lee Loughnerilla oli mielenterveysongelmia, eikä suoria yhteyksiä voi vetää. Mutta on hyviä perusteita puhua ainakin epäsuorasta yhteydestä oikeiston poliittiseen kiihotukseen.
Jos Suomessa keskustellaan siitä, mitkä yksittäisten ihmisten nettikirjoitukset pitäisi tulkita todellisiksi uhkauksiksi poliitikkoja kohtaan, Yhdysvalloissa vastaavia esittävät tunnetut radiojuontajat ja poliitikot.
”Älä peräänny, vaan
lataa uudelleen”
Poliitikoista jyrkän oikeiston kuningattareksi on noussut Sarah Palin. Kuten tiedotusvälineet ovat kertoneet, Palinin nettisivuilta poistettiin Tucsonin verilöylyn jälkeen vähin äänin kuva, jossa oli merkitty tähtäysristikolla 20:n terveydenhoitouudistuksen puolesta äänestäneen demokraattipoliitikon vaalipiirit.
Yksi heistä oli lauantaina murhayrityksen kohteeksi joutunut Gabrielle Giffords.
Viime päivien uskomattomin hätävale menee Palinin avustajan piikkiin. Hänen mukaansa ristikko ei suinkaan esittänyt kiikaritähtäintä, vaan ”maanmittarin työkalua”.
Kuva tuli Palinin nettisivulle viime syksyn vaalikampanjan aikana. Giffords varoitti tuolloin, että jos tälle linjalle lähdetään, ”on tajuttava, että sillä on seurauksensa”.
Palin vastasi Giffordsille Twitterissä, ja vastauksesta on vaikea löytää viittausta maanmittaukseen: ”Älä peräänny, vaan lataa uudelleen” (Don’t retreat, reload).
”Rynnäkkökiväärillä
pois virasta”
Palin on näkyvin, mutta hän ei ole mitenkään yksin. Toiseksi esimerkiksi käy Sharron Angle, Teekutsuliikettä edustava republikaani, joka marraskuun vaaleissa pyrki Nevadan senaattoriksi.
Angle yhtyi radiojuontajan kantaan siitä, että kongressin seinien sisäpuolella työskentelee ”sisäisiä vihollisia”. Hän pohdiskeli ääneen, että poliitikkoihin turhautuneiden kansalaisten täytyy ehkä ”löytää parannuskeinot perustuslain 2. lisäyksestä” (Second Amendment remedies). Perustuslain 2. lisäys on se pykälä, jolla vapaata aseenkanto-oikeutta perustellaan.
Giffordin vastaehdokkaana Arizonan 8:nnessa vaalipiirissä viime syksynä oli Teekutsuliikkeen tukema entinen merijalkaväen sotilas Jesse Kelly. Kelly järjesti tilaisuuden, jossa ihmiset saivat ampua rynnäkkökiväärillä ”osana kampanjaa Gabrielle Giffordsin poistamiseksi virastaan”.
Myrkynkylvöä höyryävät lukuisat jyrkän oikeiston radioäänet, joiden kruunaamaton kuningas on tällä hetkellä Glenn Beck.
Suoranaisista tappouhkauksista on tässä ilmapiirissä tullut aivan tavallista poliittista puhetta. Viimeksi niitä on monella suulla kohdistettu esimerkiksi WikiLeaksin perustajaa Julian Assangea vastaan.
Abortin tehnyt
oli ”terroristi”
Pyssymies Jared Lee Loughnerin, 22, nettikirjoitukset olivat sekavia, mutta niissä esiintyi monia jyrkän oikeiston teemoja.
Loughner esimerkiksi raivosi ”toista perustuslakia” vastaan. Tällä termillä oikeisto tarkoittaa Yhdysvaltain sisällissodan jälkeen perustuslakiin tehtyjä 13. ja 14. lisäystä. Edellinen kieltää orjuuden ja jälkimmäinen takaa kansalaisuuden kaikille Yhdysvalloissa syntyneille.
Republikaanit pyrkivät parhaillaan muuttamaan tulkintaa niin, että kansalaisuutta eivät saisi laittomien siirtolaisten Yhdysvalloissa syntyneet lapset. Arizona on viime vuonna säädettyine jyrkkine siirtolaislakeineen ollut siirtolaiskeskustelun polttopisteessä.
Loughner kutsui erästä abortin tehnyttä luokkatoveriaan ”terroristiksi”. Hänen nettisivuiltaan on löytynyt myös yhteyksiä American Renaissance -järjestöön.
Yhdysvaltain kotimaisen turvallisuuden virasto luonnehtii tätä järjestöä hallituksenvastaiseksi, siirtolaisvastaiseksi ja antisemitistiseksi. Järjestö kannattaa rotuerottelua ja valkoisten ylivaltaa.
Gabrielle Giffords on ensimmäinen juutalaisnainen, joka on päässyt Arizonasta kongressiedustajaksi.
Kymmeniä oikeiston
villitsemiä murhahankkeita
Tietysti Loughner on yksittäistapaus, mutta silti voi kysyä, antavatko myrkynkylväjät hänenkaltaisilleen tulitikut käteen.
Loughner ei nimittäin ole ainoa yksittäistapaus. Aseväkivaltaa vastustava Coalition to Stop Gun Violence on laskenut vuodesta 2008 lähtien kymmeniä tapauksia, joissa jyrkän oikeiston teemoja toistelevat yksittäistapaukset ovat tehneet tai yrittäneet tehdä poliittisesti motivoituneita murhia. Esimerkiksi aborttilääkäreiden ampumistapauksia on useampia.
Tämän hetkisen tiedon mukaan Gabrielle Giffords oli selvästi Loughnerin pääkohde. Mutta surmansa saaneiden joukossa oli myös liittovaltion tuomari John Roll, joka on saanut lukuisia tappouhkauksia.
Oikeiston radiojuontajat villitsivät väkeä myös Rollia vastaan. Syynä oli hänen toimintansa vuonna 2009 oikeusjutussa, jossa oli vastakkain arizonalainen karjatilallinen ja joukko laittomia maahanmuuttajia. Roll ja hänen perheensä olivat ympärivuorokautisessa suojelussa.