Liikenneministeri Anu Vehviläisen (kesk.) pyytämässä selvityksessä VR ja Liikennevirasto kritisoivat pitkäjänteisen päätöksenteon puuttumista.
”Koko rataverkon kunnon ylläpito ja päivittäinen hoito on vaikeutunut vuosien myötä vähitellen, kun määrärahojen reaalinen taso suhteessa palvelutasovaatimuksiin on laskenut. Nykyisellä rahoituksella Liikennevirasto pystyy yllä-pitämään vaaditun palvelutason normaalitalvina, mutta tämän ja viime talven sääolot alkavat edellyttämään liikenteen rajoittamista”, selvityksessä sanotaan.
Talvien lämpeneminen viimeisten parinkymmenen vuoden aikana näyttää näin muuttaneen ”normaalitalven” käsitettä.
Määrärahojen reaalinen taso suhteessa palvelutasovaatimuksiin on laskenut.
Liikennevirasto käyttää normaalitalvina junaliikenteen edellyttämään talvihoitoon noin 20 miljoonaa euroa, mutta ankarina talvina kustannukset ovat olleet lähes 30 miljoonaa euroa.
Liikennevirasto ja VR aikovatkin tämän vuoden aikana selvittää yhdessä Helsingin Seudun Liikenteen kanssa, tulisiko talvikausina junaliikennettä vähentää etenkin ruuhka-aikoina jo ennakolta.
Parannukset vievät aikaa
Marras-joulukuussa 2010 kaukoliikenteen täsmällisyys oli 72,1 prosenttia ja Helsingin seudun lähiliikenteessä 80,9 %. Täsmällisyystavoitteesta jäätiin kauas: se on kaukoliikenteessä 90 prosenttia ja lähiliikenteessä 97,5 prosenttia.
Merkittäväksi syyksi junien myöhästymisiin selvityksessä todetaan Helsingin ratapihan ahtaus, joka pahenee, kun sinne pyrkii samaan aikaan useita myöhässä olevia junia. Ahtaus puolestaan johtuu kapasiteetin puutteesta ja ohjausjärjestelmän yli-ikäisyydestä.
Ohjausjärjestelmän uusimisprojekti on käynnistytty, mutta sen arvellaan vievän noin kymmenen vuotta. Keinona kapasiteetin riittävyyden varmistamiseen mainitaan puolestaan Pisara-rata, jonka rakentaminen veisi niin ikään vuosia.
Routavaurioita odotettavissa jälleen
Liikennevirasto ja VR painottavat, että moniin toimenpiteisiin ryhdyttiin jo viime talven kokemusten jälkeen. Liikennevirasto esimerkiksi teki VR Trackin kanssa ylimääräisen hankintasopimuksen lumitöiden tehostamiseksi. Ennakkovarautumisohjelmassa muun muassa lisättiin henkilöstöresursseja kriittisiin liikennetuotannon toimintoihin, aikaistettiin veturinkuljettajarekrytointeja ja tehostettiin tiedonkulkua. Helsingin varikolle Ilmalaan on lisäksi hankittu kaksi jäänestolaitteistoa, jotka otettiin käyttöön joulukuun lopulla.
Kunnossapidosta ja lumen määrästä johtuvia ongelmia onkin niiden mukaan ollut selvästi viime talvea vähemmän. Tänä talvena ongelmat ovat sen sijaan painottuneet pakkasesta johtuviin kaluston ja laitteiden rikkoontumisiin.
Viime vuonna ongelmat eivät loppuneet talven selän taittuessa, vaan ratojen routavauriot vaivasivat liikennettä pitkään. Niiden vuoksi yli 30 minuutin myöhästymisiä oli huhti-toukokuussa jopa enemmän kuin talviaikana. Alennettuja nopeusrajoituksia oli yli tuhannen kilometrin matkalla.
Näkymät eivät ole hyvät tällekään keväälle: ”Tähänastisen pitkän pakkasjakson vuoksi kevään 2011 routatilanteesta ennustetaan yhtä vaikeaa”, selvityksessä todetaan.
Vehviläinen haluaa jatkokeskusteluja
Liikenneministeri Anu Vehviläinen ilmoitti iltapäivällä perehtyvänsä selvitykseen huolella ja käyvänsä sen jälkeen jatkokeskusteluja Liikenneviraston ja VR:n kanssa.
– Haluan keskustella heidän kanssaan yksityiskohtaisemmin muun muassa matkustajien informoinnista ja palvelusta sekä Pisara-radan viemisestä eteenpäin, Vehviläinen sanoi.