– Tarkoitus on, että ihmiset törmäävät taiteeseen keskellä arkea, muotoilee kuvataiteilija Reino Koivula.
Koivulan mukaan taidetta ei tarvitse erikseen mainostaa, koska se tulee vastaan.
Koivulan Hunajakenno-teokseen Turun Brahenpuistossa Tuomiokirkon edustalla on tutustunut arviolta jo tuhansia ihmisiä. Taiteilija ei ole laskenut kävijöiden määrää, mutta Simo Heleniuksen Kokka-teosta on käynyt ihailemassa jo yli 2500 ihmistä. Kokka sijaitsee paikalla, jossa ohikulkevien määrä on huomattavasti pienempi.
– Vastaanotto on ollut hämmästyttävän positiivista. Ihmiset ovat sanoneet teoksen antavan hyvää mieltä, ja se on ollut tarkoituksenikin, Koivula kertoo.
Kenno pulpahtaa ulos maisemasta.
Hyvää mieltä keltaisena loistava kenno antaa myös ohitse bussilla tai omalla autolla kulkeville. Koivula on tehnyt veistoksia ja valotaidetta. Hunajakenno edustaa taiteilijan mukaan näiden sekoitusta.
Meriläisveneen keula
Simo Heleniuksen teos on taivutettu yhdeksän millin vanerista. Helenius sanoo, että teoksen pullea muoto viittaa meriläismalliseen veneeseen.
– Muodot ovat tiukat. Muotoihin on satsattu eniten, Helenius toteaa.
Vaalean siniharmaa teos sulautuu lumiseen maisemaan. Se törröttää toisella puolella Tuomiokirkkosiltaa melkeinpä havaitsemattomissa.
Kun raottaa muoviverhoa, kävijää tervehtää merenneito.
– Kiven jolla merenneito istuu, olin pistää polttopuiksi. Nyt sille löytyi kuitenkin käyttöä, Helenius tuumaa.
Teosta esittelevä Lea Kytölä kertoo kävijöiden ensi kommentin olevan: Mikäs tämä on? Voi kun täällä on lämmin.
Ainoa kielteinen palaute lienee tullut esikoululaisryhmän jäseneltä, joka valisti taiteilijaa sanomalla: ”Eks sää tiedä, ettei merenneitoja ole olemassa”.
Helenius sanoo teoksen yhden tarkoituksen olevan antaa ihmisille mahdollisuus rauhoittua.
– Aika erikoinen. Herättää mielenkiintoa, kommentoi evankelisluterilaisten seurakuntien toimitalon edustalta kuorma-autolla lunta ajava Toni Ahokas.
Pimeyden kodat -projekti on osa Turun kulttuuripääkaupunki 2011 –hanketta. Koivula ja Helenius kiittelevät sitä, että projektissa taide on kaikkien saavutettavissa ihmisten arjessa. Taiteilijat pelkäsivät etukäteen, että kulttuuripääkaupunki suosisi suuria kalliita spektaakkeleja. Ainakin yhdeltä osin pelko on osoittautunut aiheettomaksi.
Samalla kumpikin turkulainen kuvataitelija saa töitään esille. Projektin kolmas osallistuja on ruotsalainen Helena Hildur W. Hänen Terastella-teoksensa on esillä Turun uuden pääkirjaston sisäpihalla.