Kansalaisten luottamus Suomen talouteen ja työllisyyden kohentumiseen romahti yllättäen joulukuussa. Yritysten usko sen sijaan vahvistui. Nämä Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin tiedot ovat yllättäviä, sillä reaalitaloudessa ei kuukauden aikana tapahtunut mitään erityistä. Saman suuntaisia tietoa on tullut myös Kaupan liiton kyselystä.
Käänteen taustalla onkin tulevaisuuden vaihtoehdoista – tai oikeammin vaihtoehdottomuudesta – käynnistynyt keskustelu. Hallituksen salamyhkäisyys itse asiassa ruokkii epävarmuutta. Sosiaali- ja veroetuuksien leikkauslistat ovat kaikkien huulilla, vaikka itse osalliset eivät myönnäkään, että niitä olisi joku laatimassa.
Kuluttajat eivät selvästikään usko valtiovarainministeriön virkamiesten ja itse ministeri Jyrki Kataisen (kok.) tyynnytteleviä vakuutteluja.
Kansalaisten käsitykset maan talouden ja työttömyyden kehityksestä kääntyivät kuukaudessa alaspäin enemmän kuin kertaakaan kuluttajabarometrin historian aikana. Niitä on tehty syksystä 1995. Joulukuussa enää 32 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana ja 26 prosenttia uskoi sen heikkenevän. Marraskuussa myönteiseen kehitykseen uskoi vielä 47 prosenttia ja heikompaan kehitykseen vain 13 prosenttia.
Kuluttajien kuukauden aikana muuttuneet mielialat kertovat ennen muuta siitä, että toimitusministeriön tapaan käyttäytyvä pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) hallitus on epäonnistunut todella surkeasti viimeisten kuukausien aikana. Tuoreiden mielipidekyselyjen mukaan myös hallituksen kannatus on nyt matalimmillaan.
Kesällä ”uudistuneen” hallituksen piti luoda tulevaisuuden uskoa kansalaisiin, mutta onkin käynyt juuri päinvastoin. Nyt alkaa olla vihoviimeinen hetki käynnistää faktoihin perustuva keskustelu ja edes yrittää tehdä jotakin konkreettista tilanteen korjaamiseksi.