Virolaisessa oluttehtaassa törmää oluen erinomaisuutta ylistäviin mainoslauseisiin, joita markkinoidaan entisaikojen saagojen kaltaisina totuuksina. Ovat kuulemma peräisin kaukaa keskiajalta, jolloin kievarissa kuin kievarissa matkalainen ravittiin ensimmäiseksi suurella kannullisella mallasjuomaa.
Opas, tällä kertaa Saku-tehtaan, pitää huolen siitä, että tehdaskäynnillä maistiaisia odottavalle tulee tiettäväksi miten tärkeä ravintotekijä olut on aikain saatossa ollut. Niin Virossa kuin muuallakin.
Opas kertoo myös, mikä tänään jakaa virolaiset kahteen leiriin.
Kaksi ulkomailta
johdettua leiriä
– Hän, joka juo Sakua, ei juo A. Le Coqia eikä A. Le Coqia juova suostu kaatamaan kurkkuunsa Sakua.
Kyseessä ovat Viron johtavat olutmerkit. Siksi Viroa voi kutsua kahden oluen maaksi.
Kahden virolaisen olutmerkin kilpailussa ei kuitenkaan ole kyse kotimaisten voimien kilpailusta. Kummankin olutmerkin hiivojen salaisuudet, kiinteistöt ja oikeudet omistaa sekä voitot kokoaa ulkomainen yhtiö.
Perinteistään ylpeä Saku on kuulunut vuodesta 2008 Calrlsberg-konserniin. Jo aikaisemmin se toimi yhteistyössä muun muassa samaan konserniin nyt myös kuuluvan Sinebrychoff Oy:n kanssa.
A.Le Coqin puolestaan on 13 vuotta omistanut suomalainen Olvi Oyj.
Kertapanoksella
25 000 litraa
Saku Õlletehas, Viron suurin panimo, seisoo tänään keittämöineen, kellareineen ja varastoineen lähes alkuperäisillä sijoillaan. Panimon historian katsotaan alkaneen jo vuonna 1820, jolloin ensimmäiset Saku-panimon oluet valmistettiin kreivi Karl Friedrich Rehnbinderin maatilalleen rakennuttamassa panimossa.
Puoli vuosisataa myöhemmin panimo muutettiin höyrypanimoksi ja se siirrettiin nykyiseen paikkaansa. Tämä muutos vei nopeasti siihen, että panimosta tuli maakuntansa tärkein teollisuuslaitos. Saman tien alkoi myös Tallinnan valloitus – vuoteen 1913 mennessä Sakusta oli tullut pääkaupungin markkinoita hallitseva oluttoimittaja.
Saku-tehtaan keittämöä hallitsevat tšekkoslovakialaisvalmisteiset umpikattilat. Niitä on kahdeksan kappaletta ja niissä valmistuu kertapanoksella olutta 25 000 litraa. Kattilat ovat kuparia, jonka kanssa ihmisen hiki on epätoivottu yhdiste. Siksi niitä ei sitten taputellakaan.
Aiheesta enemmän torstaina 23.12.2010 julkaistussa Viikkolehdessä.