Vähitellen käynnistyvä vaalitaistelu sai tuoretta sytykettä, kun alivaltiosihteeri Martti Hetemäen verotyöryhmä julkisti tiistaina loppuraporttinsa. Työryhmän esitykset ovat heti käynnistäneet keskustelun, joka lupaa tiukkaa vääntöä kevääksi. Vaaleissa verotus onkin yksi keskeistä teemoista.
Vaalitaistelun kannalta on hyvä, jos rintamalinjat ovat selvät ja esillä on erilaisia vaihtoehtoja ja lähestymistapoja. Verolinjauksia ei tietenkään tehdä vain vaaleja varten, mutta tässä taloudellisessa tilanteessa on hyvä, että erilaiset vaihtoehdot ja niiden vaikutukset tulevat mahdollisimman seikkaperäisesti esiin.
Verotuksella kerätään valtion ja kuntien kassaan tänä vuonnakin reilut 50 miljardia euroa. Hetemäen työryhmä haluaa asettajansa, kokoomuslaisen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen tahdon mukaisesti siirtää verotuksen painopistettä entistä enemmän kulutusverojen suuntaan.
Verotuksessa on muitakin vaihtoehtoja kuin ainainen pieni- ja keskituloisten kyykytys.
Tuloverotuksen alentaminen nykyisessä taloustilanteessa on hölmöläisen hommaa, jos alennukset vielä kuitattaisiin välillisiä veroja korottamalla. Valtio kerää arvonlisä- ja vastaavilla veroilla nytkin suuren osan tuloistaan. Vuonna 2009 ansiotuloista kerättiin veroja 21,2 miljardia euroa ja vastaavasti arvonlisä- ja vastaavina veroina 22,1 miljardia euroa.
Suhde muuttuu ratkaisevasti, jos työryhmän tahto toteutuu eli työtuloista maksettavia veroja alennettaisiin 2,8 miljardia euroa ja vastaava summa kerättäisiin arvonlisä-, valmiste- ja energiaveroina. Otettaisiin jälleen aimo harppaus kohti erittäin epäoikeudenmukaista tasaveroa. Esimerkiksi arvonlisävero ei kohtele kansalaisia tasapuolisesti, vaan siitä kärsivät ennen muuta pieni- ja keskituloiset, jotka näin kustantaisivat suurituloisten veroalen.
Valtiovarainministeri Katainen toistaa toistamistaan yhdessä työryhmän vetäjän kanssa, että loppuraporttia pitää lukea kokonaisuutena. Heidän mielestään kaikki karvaatkin lääkkeet pitää niellä sellaisenaan. Nyt voi jo sanoa kokoomusjohtajalle, että hämäys ei onnistu. Verotuksessa on muitakin vaihtoehtoja kuin ainainen pieni- ja keskituloisten kyykytys.
Kun kokoomus on saanut tahtomansa verotuspaketin ”virallisena” esityksenä, niin ilmeisesti puolue menee se kärkenään vaaleihin – ja miksei menisi, kun Hetemäen junailemat ehdotukset toteuttavat pilkun tarkasti puolueen periaatteellisiakin linjauksia.
Hetemäen työryhmän ehdotuksissa on jotakin hyvääkin, ainakin se, että ne on tehty. Toivottavasti se käynnistää todellisen ja asia-argumentteihin nojaavan keskustelun vaihtoehdoista.
Se, miten meitä verotetaan ja verovarat jaetaan, on politiikan syvintä ydintä – ja siitä keskusteluja ei käydä vain kabineteissa.