Vasemmistoliitto ei hyväksy Hetemäen työryhmän esitystä verotuksen uudistamisesta, koska se lisäisi tuloeroja ja rapauttaisi julkisten palveluiden ja perusturvan rahoituksen.
Alivaltiosihteeri Martti Hetemäki luovutti johtamansa työryhmän esityksen tiistaina Helsingissä valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok.).
Tiedotustilaisuudessa Hetemäki määritteli, että esitys ei lisää, muttei kavennakaan tuloeroja. Hän perusteli sitä sillä, että esimerkiksi takuueläke ja etuuksien sitominen indeksiin korvaa pienituloisille verotuksen nousun.
– On vaikea suunnitella verouudistusta, joka vahvistaa työllisyyttä ja talouskasvua ja samaan aikaan supistaa tuloeroja, hän kuittasi.
Arvonlisäveron korotus nostaa hintoja
Vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää etenkin arvonlisäverojen korottamista kestämättömänä. Hän arvioi, että se nostaa hintoja ja lisää köyhyyttä.
Arhinmäki pelkää lisäksi, että pieni- ja keskituloisten ostovoiman leikkautuessa korotukset myös pahentavat työttömyyttä.
– Esitys on suoraa jatkumoa jo toteutetulle oikeistolaiselle veropolitiikalle, jonka avulla tuloerot ovat Suomessa kasvaneet maailmanennätysvauhtia ja lapsiköyhyys palannut 1970-luvun tasolle, hän sanoo.
Windfall-vero hyvä asia
Arhinmäki kuitenkin löytää jotain hyvää raportista:
– Niin sanottu windfall-vero päästökaupan aiheuttamien perusteettomien voittojen verottamiseen ja listaamattomien yritysten osinkoverotuksen korottaminen, hän luettelee.
– Kokonaisuus vie kuitenkin väärään suuntaan kasvattaessaan tuloeroja entisestään.
Harmaata taloutta kitkemään
Vasemmiston veromalliin kuuluu windfall-veron lisäksi veroprogression laajentaminen pääomatuloihin, varallisuusveron ja yritysten kela-maksun palauttaminen sekä verotukien harkittu karsiminen.
– Seuraavalla vaalikaudella pitää kitkeä järjestelmällinen harmaa talous, jolloin verotulot kasvavat ja työllisyys paranee, Arhinmäki muistuttaa.
– Tulevaisuuden hyvinvointivaltion veropohjaa ja nykyistä kestävämpää taloutta rakennetaan tuomalla finanssibisnes verotuksen piiriin. Siinä työssä Suomen pitää siirtyä EU:n jarruttajasta edelläkävijöiden joukkoon.